Desi esti tentat sa dai pe gat litri intregi de apa rece, sa golesti o cutie cu inghetata si sa adaugi cuburi de gheata chiar si in supa, noi te provocam sa combati caldura cu …caldura.
Te-ai intrebat vreodata de ce popoarele din cele mai fierbinti locuri ale globului mananca preparate condimentate? Indienii, africanii, mexicanii sunt adeptii felurilor de mancare iuti si picante, care pe un european, de exemplu, il fac sa transpire instantaneu dupa ce le gusta. Exista o explicatie logica pentru acest tip de dieta. Mancarurile condimentate te fac sa transpiri, ceea ce ajuta organismul sa se racoreasca mai repede.
Dupa un ceai cu gheata efectul imediat este intr-adevar senzatia de racoare. Dar aceasta nu persista prea mult. Asta pentru ca temperatura interna scade brusc, iar organismul tau va lupta sa compenseze asta crescand temperatura. Rezultatul? Te incingi si mai tare.
Mancarurile condimentate, picante, iuti actioneaza exact pe dos. Cresc temperatura interna si circulatia sangelui, te fac sa transpiri rapid si organismul va lupta sa te racoresti si isi va scadea singur temperatura.
Chiar daca un fel de mancare iute nu pare la prima vedere cea mai buna masa, noi te provocam sa incerci. Am ales 5 retete ale celor mai buni bucatari de la revista Food&Wine si te invitam sa ne spui cum te simti dupa.
Tacos cu salsa de avocado
Secretul lor este sa ii prepari pe gratar ca sa capete o aroma usor afumata perfecta pentru ardeii iuti si branza.
Iti trebuie cateva bucatele de friptura de porc, cativa carnati picanti si un amestec din cele mai picante condimente: ardei iuti Jalapenos (cei mai iuti ardei din lume), ceapa si usturoi. Ardeii iuti se coc, se curata de seminte si se toaca marunt. Se calesc alaturi de ceapa si usturoi si se amesteca cu rosii proaspete tocate cubulete. Toate se lasa pe foc mediu pana cand se face un sos tomat foarte iute.
In mijlocul unei tortilla prajite pentru tacos pune bucatele de friptura, carnat prajit, sos tomat amestecat cu un avocado taiat cublete si felii de branza incalzite.
Sandvis iute mexican
In Mexic i se spune „torta”, si daca te uiti bine la el, chiar seamana cu un tort in miniatura. Combinatia va fi pe placul celor care se dau in vant dupa fast-food, dar promitem ca va fi mult mai sanatoasa si ca iti va alunga si senzatia de zapuseala.
Ingredinetele principale sunt chiflele pufoase, ardeii iuti (Jalapenos), pieptul de porc feliat subtire bun de prajit pe gratar, oua, spanac proaspat si rosii. Ardeii iuti se coc, se curata de seminte si se taie in fasii subtiri. Pieptul de porc se rumeneste intr-o tigaie. Peste el poti sa adaugi si spanacul pana cand se caleste, apoi ouale, in aceeasi tigaie. In final vei avea un amestec de carne, spanac si ou prajit condiemntat cu sare si piper.
Cand asamblezi sandvisul incepe cu acest amestec, adauga fasii de ardei iuti, ceapa verde tocata, felii de branza si felii de rosii. La asemenea dimensiuni, s-ar putea sa fie nevoie sa il consumi elegant cu fruculita si cutitul, pentru ca nu garantam ca vei putea musca din el.
Cartofi copti cu ardei iute
Primul condiment care iti vine in minte si stii ca se potiveste cu cartofii copti este rozmarinul sau alte ierburi aromatice, dar combinatia cu ardei iute va da savoare meniului tau. Ai nevoie de cartofi taiati pe lungime, ulei de masline, 3 ardei iuti mari, curatati de seminte si taiati rondele. Poti sa adaugi sare si piper dupa gust. Toate se amesteca si de dau la cuptor intr-o tava neaderenta timp de o jumatate de ora, pana cand cartofii se rumenesc si devin aurii.
Chips si salsa in varianta sanatoasa
Mexicanii sunt mari fani ai chipsurilor inmuiate in sosuri picante. Propunerea celor de la Food & Wine este o varianta de niste chipsuri sanatoase si un sos cu rosii proaspete.
Sosul salsa este indicat sa fie mancat dupa ce e lasat la rece timp de o zi, pana cand aromele si gusturile se intrepatrund. Pentru salsa iti trebuie rosii proaspete tocate marunt, ceapa tocata, coriandru proaspat, un ardei iute mic, tocat marunt dupa ce ai indepartat semnitele, zeama de lime, sare si piper.
Chipsurile sanatoase sunt, de fapt, felii de castravete. Este o alternativa picanta pentru salata obisnuita de vara pe care o vei adora pentru ca te racoreste.
Salata picanta cu mango
Ceea ce vei primi cu aceasta salata nu e numai o portie de racoare, dar si una de vitamina C. Foloseste fructe tari, un pic necoapte pentru ca adauga un gust placut acestei retete. Iti trebuie doua fructe mango mari, curatate si taiate in batoane, o ceapa mare, un ardei iute fara seminte tocat marunt, doua linguri suc de lime, sare si piper. Toate se amesteca bine intr-un bol si se servesc imediat.
Sursa: www.foodstory.ro