Un Pesto bine facut, proaspat si cremos, se potriveste de minute langa orice. Il poti intinde direct pe paine prajita, il poti pune in paste, il poti folosi ca sos pentru legume crude. Pe cat de simplu e de pregatit acest sos, pe atat de inselator poate fi daca nu ii stapanesti secretele. Afla unde poti da gres si cum sa il transformi in cel mai bun sos pe care l-ai gustat vreodata.
Folosesti doar busuioc
Stim ca asa cere reteta clasica de sos Pesto, dar de ce sa nu profiti si de alte ierburi aromatice pe care le poti combina pentru un gust unic al acestui sos. Patrunjelul si coriandrul sunt o combinatie buna langa busuiocul proaspat sau il pot inlocui complet. La fel si rucola sau tarhonul. Ai grija la proportii si vei obtine un sos Pesto asa cum nu ai mai gustat.
Pune usturoi cu masura
Oricat de mult iti place, gustul lui nu trebuie sa acapareze sosul Pesto. Se spune ca intr-un Pesto perfect trebuie sa poti identifica fiecare din ingredientele principale, de la busuioc pana la uleiul de masline. Usturoiul va acoperi toate celelalte gusturi daca il pui in exces.
Se poate si fara seminte de pin
Nu schimba decat un pic reteta si numai daca in loc de busuioc simplu folosesti alte ierburi aromatice. De exemplu, intr-un Pesto in care pui si rucola, poti inlocui semintele de pin cu nuci pecan, iar intr-un Pesto in care pui patrunjel sau coriandru poti pune alune de padure.
Singura mica exceptie ar fi sa il inlocuiesti cu Pecorino Romano. In Pesto ai nevoie de o branza tare, grasa, sarata si cu gust puternic, ca sa echilibrezi restul aromelor si sa dea sosului textura cremoasa.
Nu alege metoda “lenesului”
Adica, nu pune toate ingredientele intr-un robot de bucatarie pe care sa il lasi apoi sa faca toata treaba. Rezultatul va fi un sos pastos si uleios. Pesto e mai mult decat atat pentru ca are nvoie de textura ca sa fie perfect. In robotul de bucatarie frunzele de busuioc sunt maruntite excesiv, iar semintele de pin sunt pasate prea mult, eliberand toate uleiurile. Secretul este sa incepi pregatirea cu mana, tocand si maruntind toate ingredientele cu un cutit, iar robotul de bucatarie doar sa le amestece uniform. Incorporeaza parmezanul la final, cu o lingura, dupa ce l-ai ras foarte fin pe razatoare.
Pastreaza sosul in frigider
Pesto oxideaza in contact cu aerul si capata o culoare maronie, deloc placuta. Dupa ce l-ai pregatit, acopera-l cu o folie de plastic asezata direct pe suprafata sosului si tine-l la frigider pana cand vrei sa il folosesti. Asa isi va pastra culoarea frumoasa si gustul intacte.
Sursa: www.foodstory.ro