Cum ne crestem increderea in sine

neincrederea-in-sineCea mai frecventa problema de care ne izbim de-a lungul vietii este increderea in sine. Mai precis lipsa increderii in sine si in propriile actiuni. 

Increderea nu este ceva ce poate fi invatat ca un set de reguli, incredere este o stare de spirit. Gandirea pozitiva, practica, instruirea, cunostintele si discutiile cu alte persoane sunt toate modalitati de imbunatatire  si cresterea nivelului de incredere in fortele proprii.

Fii atent la gandurile tale, pentru ca sunt principalele responsabile de increderea in sine. Cu totii avem ganduri pe care de multe ori parca nu le putem controla. Aceasta voce interioara din mintea ta exista fie ca esti constient de ea sau nu. Surprinde-te  atunci cand intri in tiparuri mentale de genul:

– nu sunt destul de bun;

– sunt prost;

– nu am valoare ca si fiinta umana;

– sunt o persoana incompetenta;

– invat greu;

…si multe alte ganduri de genul acesta.

Evident, nimic nu ne impiedica sa gandim invers si in favoarea noastra, dar nimeni nu ne-a invatat cum, si mai mult, este in avantajul unora din jurul nostru ca noi sa ramanem cu o incredere slaba in propriile noastre forte pentru ca astfel le servim interesele mai bine.

Indeparteaza-te de oamenii care nu au incredere in tine. Nimic nu scade mai mult increderea in sine decat sa te inconjori de oameni care au o parere proasta despre tine. Asociaza-te cu oameni care te sustin si te respecta neconditionat.

Poarta-te ca persoana care vrei sa devii. Poarta-te ca si cum deja ai incredere in tine si vei deveni o persoana care are incredere in sine. Apoi treci la actiune si realizeaza cat mai multe in viata ta, pentru ca increderea in sine sa dobandeaca un fundament solid si de foarte lunga durata. Fa acest exercitiu de imaginatie:
Daca ai cunoaste astazi o persoana care arata ca tine, se poarta ca tine, vorbeste ca tine, ce parere ai avea despre acea persoana? O percepi ca pe o persoana cu incredere in sine? Ce elemente din comportament, postura, limbaj iti comunica daca o persoana are incredere in sine sau nu?

self-improvementUnele din recomadarile acestea iti pot parea ciudate la inceput, insa cu timpul si cu practica iti vor deveni familiare. Odata ce constientizezi gandurile si convingerile care te limiteaza si care contribuie la incredrea in sine scazuta, poti sa le neutralizezi. Si pe masura ce transformi credintele despre tine in unele pozitive, chiar daca intampini anumite dificultati in viata ta, reusesti sa le depasesti fara un impact negativ pe termen lung, dezvoltand o incredere in sine sanatoasa.

Increderea in sine este cea care te ajuta atunci cand viata te dezamageste intr-un fel sau altul. Respingerile, dezamagirile si esecurile fac parte din viata noastra si trebuie sa gasim o cale pentru a le invinge.

Respectul de sine este sentimentul ca meriti si ai dreptul sa fii fericit, meriti lucruri bune in viata si te poti descurca cu ceea ce intalnesti pe parcurs. Partial, respectul de sine vine din faptul ca ceilalti din jurul nostru ne apreciaza sau apreciaza ceea ce facem ( si asupra acestui lucru nu avem control, nu putem controla 100% ce cred altii despre noi) si din faptul ca simtim ca avem un comportament bun care ne ajuta sa trecem de situatiile dificile pentru ca suntem competenti si terminam ceea ce ne propunem sa facem.

Adauga un comentariu

*