Cum trebuie sa actionam in caz de toxiinfectie alimentara

toxiinfectii-alimentareToxiinfectia alimentara este o boala acuta ce apare cel mai adesea in focare epidemice (in familii sau colectivitati) si mai rar izolat. Poate fi provocata de o bacterie (Salmonella, Escherichia coli etc.), de un virus sau de un parazit. 

Simptomatologia poate diferi de la o persoana la alta, in functie de organism si imunitate. Principalele semne ale toxiinfectiilor alimentare, cunoscute si sub numele de gastroenterocolite acute, sunt durerile abdominale, greata si starile de voma. In unele cazuri, poate fi afectat si colonul, astfel ca pot aparea scaune diareice. Alte semne sunt febra, frisoanele, iar boala poate inainta pana la pierderea cunostintei.

Factorii responsabili de cresterea riscului de a dezvolta toxiinfectii alimentare, sunt: 

– consumul unor alimente sau bauturi nepasteurizate, lapte nepasteurizat (nefiert), produse din lapte nepasteurizat precum branza sau smantana
– consumul carnii insuficient preparate (carnat crud, friptura in sange), peste sau pui infestat, scoici, melci sau moluste contaminate si insuficient preparate
– consumul unor alimente sau bauturi contaminate odata cu procesare sau prepararea lor
– calatoriile sau vacantele in tari in curs de dezvoltare
– persoanele care lucreaza in abatoare, pescarii sau in domeniul sanitar.

Hidrateaza-te
In cazul toxiinfectiilor alimentare, bolnavul pierde electroliti (saruri de sodium si potasiu) si, astfel, se deshidrateaza. Cu cat intoxicatia este mai grava, cu atat simptomele sunt mai accentuate. Astfel, trebuie sa consume aproximativ 2 litri de lichid pe zi. In situatia in care va simtiti rau, dar nu puteti elimina substantele toxice din organism, puteti prepara un ceai din plante, de preferat sunatoare, 6 linguri la 1 litru de apa. Dupa ce se raceste, amestecati-l cu 4 lingurite de sare. Va ajuta la evacuarea toxinelor. In caz de diaree, este recomandat sa beti 1 litru de ceai simplu.

Tratamentul este simptomatic

Toxiinfectiile alimentare se trateaza in functie de gravitate. La domiciliu, medicatia este simptomatica, adica in functie de simptomele pe care le prezinta persoana in cauza. De exemplu, pentru varasturi sunt recomandate medicamentele antiemetice, pentru febra cele antitermice, pentru colici abdominale sunt indicate antispasticele etc. Daca starea se inrautateste, persoanele sensibile trebuie sa apeleze la cel mai apropiat serviciu de urgenta.

Consumati alimente usoare

Dupa ce starea de sanatate se amelioreaza, pacientul poate consuma un iaurt sau putin orez fiert.

Mergeti la medic, daca situatia se agraveaza

Daca simptomele toxiinfectiei alimentare nu se amelioreaza dupa repaus la pat si tratament dupa maximum doua zile, chemati de urgenta echipajele de salvare.

Adauga un comentariu

*