Planetele Venus şi Marte sunt surprinzător de asemănătoare

Planetele Venus şi Marte, deşi contrastante la prima vedere, sunt surprinzător de asemănătoare în foarte multe aspecte, conform unor date obţinute de două sonde spaţiale asemănătoare ce au survolat aceste corpuri cereşti şi au transmis informaţii cu privire la atmosfera lor, informează site-ul space.com consultat de Rompres.

Sondele spaţiale Mars Express şi Venus Express aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), se află în prezent pe orbită în jurul acestor planete, realizând măsurători ale atmosferei celor două corpuri cereşti şi a interacţiunii dintre atmosferă şi radiaţiile solare.

Conform acestor date, particulele încărcate electric din straturile gazoase din jurul ambelor planete, sunt distruse de vântul solar şi de furtunile de particule puternic ionizate.

‘Marte ÅŸi Venus sunt niÅŸte planete foarte diferite. Atmosfera lui Venus este foarte densă, uscată ÅŸi extrem de fierbinte, pe când atmosfera lui Marte este foarte rarefiată ÅŸi extrem de rece. Åži totuÅŸi am remarcat aceleaÅŸi procese producându-se în atmosferele celor două planete’, a comentat David Brain, expert planetolog de la University of California, Berkeley, ÅŸi membru al echipei de cercetare care interpretează datele culese de Venus Express.

Ambele atmosfere, atât cea a lui Venus cât şi cea a lui Marte sunt formate în proporţie de 95% din dioxid de carbon. În prezent atmosfera Pământului este formată preponderent din azot, dar oamenii de ştiinţă susţin că în trecutul îndepărtat şi atmosfera terestră era compusă în mare parte din dioxid de carbon.

Din cauză că nici Venus şi nici Marte nu au un câmp magnetic global care să funcţioneze precum în cazul Terrei ca un scut protector, vântul solar intră în contact direct cu particulele atmosferice ale acestor două planete. Astfel radiaţiile solare ionizează particulele atmosferice care sunt accelerate până la viteze care le permit să evadeze în spaţiu, în timp ce în cazul Terrei particulele atmosferice sunt protejate de interacţiunea directă cu radiaţiile solare de scutul magnetosferei.

‘Aceste rezultate demonstrează încă o dată că Pământul este un loc cu totul special ÅŸi că noi suntem extrem de norocoÅŸi să avem o atmosferă protejată de un câmp magnetic”, a mai comentat David Brian.

Prin analiza datelor transmise de cele două sonde oamenii de ştiinţă doresc să identifice paternurile de modificare climaterică pe Marte şi Venus şi să le compare cu evoluţia climei şi atmosferei pe Terra.

‘Dorim să înÅ£elegem de ce Pământul este atât de diferit de Marte ÅŸi de Venus ÅŸi de ce aceste planete sunt la rândul lor atât de diferite de giganÅ£ii gazoÅŸi ai sistemului nostru solar (Jupiter, Saturn, Uranus ÅŸi Neptun)”, a mai precizat cercetătorul american.ROMPRES

Adauga un comentariu

*