Autoeducatia si cunoasterea de sine

cunoastereAutoeducatia poate fi definita ca fiind activitatea fiintei umane desfasurata in scopul perfectionarii propriei personalitati.

Atunci cand incepe procesul de autoeducatie omul dobandeste constiinta identitatii de sine. Se cauta pe sine, se cunoaste, se identifica si se evalueaza. Prin autoeducatie individul se modeleaza pe sine in plan cognitiv, afectiv, volitiv, atitudinal, se construieste pe sine dezvoltansu-si calitatile si corectandu-si defectele.

Ca sa ajungi sa te cunosti, trebuie sa ajungi sa-ti constientizezi si sa-ti accepti si defectele, nu doar calitatile. Toata lume are atat parti bune, cat si rele. Traim cu ele, fie ca vrem, fie ca nu. Iar partile rele nu le putem ascunde sau masca la nesfarsit, iar rezultataul acestui lucru va fi acela ca, la un moment dat, vor exploda.

Se spune ca ne nastem cu o parte buna si cu una rea. Fiecare individ in parte are de ales ce latura doreste sa alimenteze si sa dezvolte mai tare. Asa cum este natura lucrurilor, se spune ca ambele laturi trebuie ingrijite, doar ce cea buna trebuie sa fie mai mult mai supravegheata.

Raspunsul e in fiecare din noi si e de ajuns sa ne uitam atent in oglinda ca sa stim daca mergem pe drumul bun sau ocolim prin intuneric. Dar in afara de oglinda, numai prin autoeducaţie putem afla daca ni s-a format o constiinta adanca si o conduita morala. De aceea, se spune ca autoeducatia este absolut necesara in formarea noastra ca indivizi care gandim si actionam in spiritul moral si civic.

Autoeducatia inseamna sa ajungi cu timpul sa poti sa te cunosti mai bine si sa-ti dezvolti puterile ce zac in tine, asta spre folosul tau dar si a celor din jurul tau.

Unul dintre primii pasi pe care trebuie sa-i faci in spre autoeducare si autocunoastere, in afara de acceptarea adevarului si al responsabilitatii, este sa fi constient de ceea ce simti si sa-ti poti controla emotiile. Trebuie sa stii sa faci diferenta dintre sentimente şi resentimente, sa-ti controlezi frustrarile,  si sa-ti stapanesti mania.

Fara sa faci asta, nu vei putea avea sentimente pozitive fata de tine insuti, nu te vei putea respecta, si intr-un final nu numai ca nu te vei putea autoeduca si autocunoste, dar poti sa ajungi chiar sa te indobitoceşti singur.

Ca sa fi mai responsabil trebuie sa-ti utilizezi emotiile in mod educativ-productiv, sa fii in stare sa te concentrezi asupra unui lucru si sa-ti menti atentia asupra lui, dar trebuie sa fi in stare sa vezi lucrurile si din perspectiva celui din fata ta, sa inveti, sa asculti si sa fi mai sensibil la dorintele si sentimentele celorlalti.

Comportamentul este ceea ce te defineste in societate si de aceea el trebuie sa fie exemplar.

Albert Einstein sustinea ca: „incearca sa nu fii un om de succes, ci un om de valoare!” 

Adauga un comentariu

*