Ziua Internationala Impotriva Exploatarii Sexuale si Traficului Femeilor si Copiilor

s560x316_trafic_de_persoaneData de 23 septembrie este marcata la nivel mondial drept  Ziua Internationala Impotriva Exploatarii Sexuale si Traficului Femeilor si Copiilor. Traficul de fiinte umane este responsabil pentru numeroase traume si suferinte devastatoare in randul victimelor, exploatate fie sexual, prin munca sau sub o alta forma. Scopul principal al campaniilor derulate cu ocazia acestei zile este de a constientiza populatia vulnerabila asupra capcanelor traficului de persoane sub toate formele sale, de gravitatea acestui fenomen si totodata de a forma o atitudine pozitiva si un comportament social adecvat in scopul educarii pentru siguranta si integritatea personala.

La nivelul Romaniei lucrurile nu stau deloc bine. Doar in 2012 au fost inregistrate 1041 de victime ale traficului de personane, dintre care 526 au fost exploatate sexual, iar aproape jumatate din femeile traficate au fost minore.

Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane este structura de specialitate, aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, cu atributii de coordonare, evaluare si monitorizare la nivel national a aplicarii politicilor in domeniul traficului de persoane de catre institutiile publice, precum si a celor din domeniul protectiei si asistentei acordate victimelor acestuia. Agentia are ca scop coordonarea, evaluarea si monitorizarea la nivel national a aplicarii politicilor in domeniul traficului de persoane de catre institutiile publice, precum si a celor din domeniul protectiei si asistentei acordate victimelor acestuia. Totodata, Agenţia este liantul intre victima traficului de persoane si organele de aplicare a legii, precum si intre acestea si O.N.G.-urile din tara care ofera servicii in acest domeniu. Agenţia coopereaza cu organizatiile neguvernamentale romane si straine, precum si cu organizatiile interguvernamentale si in vederea constientizarii opiniei publice asupra fenomenului traficului de persoane si asupra consecintelor acestuia.

Populatia de victime este o dimensiune masurata inca din 2004 de catre autoritatile romane si mult imbunatatita incepand cu 2007, odata cu operaţionalizarea SIMEV (Sistemul Integrat de Monitorizare a Victimelor Traficului de Persoane). Astfel, datele centralizate privind situatia victimelor traficului de persoane in 2013 prezinta o cifra de 896 de persoane identificate, cu 14% mai putin ca in anul anterior.

Pentru a putea veni in sprijinul victimelor traficului de persoane sau potentialelor victime, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane a pus la dispozitie o linie telefonica gratuita – HELP LINE 0.800.800.678, la care cei interesati pot primi informaţii generale cu privire la plecarea peste hotare la munca, in scop turistic sau pot anunta un posibil caz de trafic de persoane.

Adauga un comentariu

*