A venit toamna si incepe sezonul in care orice roman gospodar isi pregateste camara pentru iarna. Prin urmare va prezentăm cateva din cele mai bune retete de pus muraturi sau de preparat conserve din legume pentru iarna. Printre retetele delicioase se numara zacusca, tocana de legume si orez, diferitele paste; fie de gagosari sau rosii si deasemenea nelipsitele muraturi diversificate.
Zacusca
Ingrediente pentru 12 porţii de zacusca: 10 kg gogoșari, 10 kg vinete, 5 kg ardei kapia, 5 kg ardei gras, 3 kg ceapă, 2 l ulei de floarea soarelui, 2 kg ciuperci, 2 kg morcov, 2 borcane mari de suc de roșii, sare si piper.
Mod de preparare
Se coc gogosarii, ardeii si vinetele, se curata, apoi se lasa la scurs. Se toaca ceapa si ciupercile marunt, apoi se pun la calit, la foc mic in toata cantitatea de ulei, pana cand se inmoaie. Separat, se toaca ardeii, gogosarii si vinetele. Morcovii se dau pe razatoarea mica si se lasa 10 minute la inabusit in uleiul fierbinte si se acopera vasul. Se pun toate ingredientele intr-un vas mare si se da zacusca la cuptor sa fiarba mocnit. Cand a scazut bine se potriveste de sare, se adauga 2-3 foi de dafin, piperul boabe si se toarna zacusca fierbinte in borcane. Se inchid borcanele cu capace si se lasa in cuptorul cald, fara foc, pana a doua zi.
Ingrediente: 4 kg gogosari curati, 100 ml ulei, sare, foi de dafin.
Mod de preparare
Ardeii se curata de cotoare si seminte si se toaca in robotul de bucatarie sau masina de tocat. Se pun la fiert la foc mic impreuna cu uleiul si sarea.
Mod de preparare
Conopida alba si frumoasa de desface in buchetele, morcovul se taie in rondele,varza alba si rosie, se taie in patru , hreanul curatat se despica in 2 sau in 4, depinde de marimea radacinei ,țelina se curata si se taie in felii groase , pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam de 1 kg fiecare se spala bine , ardeii kapia se curata si se taie in doua, castravetii , nu foarte mici,se spala bine iar cateii de usturoi se curata si se taie in 2 . Apoi, se face muratoarea propriu zisa : la 1 l de apa se pune o lingura de sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat. Pentru orientare, in functie de vasul folosit, cam jumatate din cantitatea lui se pune apa. Pentru siguranta adaugati un litru de apa in plus.