Menta era o planta indragita inca din antichitate datorita aromei sale precum si gustului si proprietatilor medicinale. Astfel menta a fost folosita in medicina, cosmetica, aromaterapie, dar si in alimentatie.
Speciile de menta care se folosesc in scopuri terapeutice nu cresc in mod spontan si sunt reunite sub denimirea de “menta buna”. Prin “menta buna” se intelege, de fapt, o serie de trei specii de menta (care la randul lor au sute de varietati) :
– menta de apa (Mentha aquatica),
– menta dulce (Mentha viridis sau spicata),
– menta piparata (Mentha piperita) fiind hibridul primelor doua si este cea mai folosita specie in prezent. In aceeasi categorie amintim si menta creata (Mentha crispa), menta frantuzeasca (Mentha pulegium).
Toate speciile de menta sunt foarte aromate. In general, Mentha piperita poate substitui orice tip de menta, dar nu si invers. Ea are un gust puternic si mentolat, mai puternic la planta proaspata decat la cea uscata.
Substantelor active sunt prezente in toate partile aeriene ale plantei (frunze, flori, tulpini) si confera plantei proprietati calmante, cicatrizante, dezinfectante.
Menta aduce beneficii asupra tubului digestiv, respiratiei, ficatului, vezicii biliare, circulatiei, avand si un puternic efect asupra sistemului nervos:
– consumata din alimentatie stimuleaza secretia sucului biliar si golirea bilei in intestine, facilitand digestia grasimilor;
– ceaiul de menta este bun in problemele biliare si in micsorarea calculilor biliari (pietre la fiere);
– detoxifica organismul;
– inlatura tulburarile intestinale, trateaza diareea, meteorismul, bolborismele si crampele intestinale;
– dezinfecteaza, un alt aspect prin care previne infectiile tubului gastric;
– are efect antiobiotic usor;
– previne infectiile respiratorii, fiind puternic volatil mentolul – o substanta consinuta in cantitati mari in frunzele si florile de menta;
– este ultila si in tratarea racelilor, inspirandu-se vaporii de mentol (infuzie, uleiuri volatile);
– deasemenea ne ajuta si in combaterea bolii secolului, si anume stresul, ajutandu-ne sa ne relaxam;
– imbunatateste circulatia sanguina.
Beneficiile sale de care ne bucuram cu toti, fie in timpul iernii cand ne incalzim la aburii unui ceai sau vara ne bucuram de aroma acesteia printre cuburi de gheata, menta ramane un aliat de incredere.