Ziua Internationala a Cafelei

29 sept - ziua cafelei29 septembrie este Ziua Internationala a Cafelei, una dintre cele mai consumate bauturi. Primele atestari documentare despre cafea au fost descoperite ca fiind din sec. al IX-lea, desi despre efectul sau energizant exista legende cu mult mai vechi. La inceput, cafeaua era consumata ca aliment, nu ca bautura, de catre razboinicii triburilor est-africane, pentru a le da energie si forta in lupta.

Ulterior, prin anul 1000, boabele de cafea erau folosite drept medicament. Vraziul Avicenna facea o bautura fermentata din fructele uscate de cafea.

Initial, cafeaua era considerate ca fiind de facture religioasa, motiv pentru care a si reusit sa se raspandeasca cu repeziciune si sa capete un character mistic.

Conform legendelor, cafeaua a fost descoperita intamplator de catre un crescator de capre yemenit, care a observant ca dupa ce mancau fructele rosii ale unui arbust, caprele sale deveneau foarte energice si agitate. Intr-o zi, omul a cules cateva fructe dint-acelea si a mers cu ele la o biserica unde preotul a fiert fructele respective si a rezultat o bautura amariue, dar aromata care alunga somnul.

Lasand legendele deoparte, originea cafelei o gasim pe continental african, in regiunea Kaffa din Etiopia. De aici se raspandeste in Yemen, Arabia si Egipt.

Abia prin sec. al XIV-lea cafeaua incepe sa fie comercializata, fiind cunoscuta pentru potentialul sau urias. Insa la scara larga cafeaua este introdusa in comert abia trei secole mai tarziu, in sec. al XVII-lea, cand ajunge sa fie cultivate si in Indonezia, unde fusese adusa de catre colonistii olandezi de pe insulele Sumatra, Java, Sulawesi sau Bali. In Europa ajunge prin portul din Venetia cu ajutorul negustorilor arabi, prezenti in port.

Adauga un comentariu

*