Retete de desert cu fructe de toamna

Retete-Tarta-cu-pere-si-fulgi-de-migdaleNimic nu e mai placut in zilele reci de toamna decat o prajitura de casa savurata langa o cana fierbinte cu ceai. Merele, prunele, perele, gutuile si smochinele isi pot face loc pe masa de desert in cele mai gustoare retete. Noua ne plac placintele, dar in egala masura si tartele cu umpluturi cremoase. Ne plac merele coapte, dar in egala masura gutuile sau somchinele care au un gust aparte odata ce dau de caldura cuptorului.

Iata cateva retete pe care sa le incerci in aceasta toamna.

Tarta cu pere si migdale

Ingrediente: 300ml vin alb dulce, 2 oua, 125g unt moale, 3 linguri gem de caise, 200g migdale fara coaja, 225g zahar, 4 pere curatate, 375g aluat de tarta congelat.
Metoda de preparare

Incinge cuptorul la 190C (170C daca e cu ventilatie).

Intinde aluatul de tarta pe blatul tapetat cu faina si apoi pune-l intr-o tava rotunda cu diametrul de 28cm. Pune tava la rece timp de 15 minute.

Coace aluatul in orb timp de 20-25 minute, apoi fara greutati inca 5 minute.

Intre timp, pregateste perele.  Pune-le impreuna cu 75g zahar, vinul alb si 300ml apa intr-o oala, pe foc mic. Lasa-le sa fiarba timp de 20-25 minute, pana cand fructele se inmoaie. Scurge perele si taiele pe fiecare in 6 felii, indepartand mijlocul cu seminte.

Marunteste migdalele intr-un robot de bucatarie pana cand obtii o faina de migdale. Bate untul cu restul de zahar, adauga ouale si amesteca bine. Incorporeaza faina de migdale.

Umple coaja de tarta coapta mai devreme cu acest amestec, apoi aseaza deasupra lui feliile de pere.

Pune din nou la cuptor, la 180C (160C daca e cuptor cu ventilatie), timp de 30 minute, pana cand amestecul cu migdale se umfla si se rumeneste.

Incalzeste gemul de caise intr-o craticioara, strecoara-l printr-o sita deasa si unge cu el tarta la 5 minute dupa ce o scoti din cuptor.

Serveste tarta calduta cu frisca sau smantana dulce.

tarta-cu-mereTarta cu mere si coniac

Ingrediente: 1 lingurita scortisoara , 175ml smantana lichida pentru frisca, 40g faina , 2 oua, 5 linguri coniac, 5 mere curatate si taiate felii de 0.5cm, 40g+2 linguri zahar, 300g aluat dulce de tarta, 50g unt.
Metoda de preparare

Pregateste aluatul de tarta pate sucree dupa reteta de aici.

Incinge cuptorul la 190C (170C daca e cu ventilatie).  Intinde aluatul si aseaza-l intr-o tava de tarta cu diametrul 28cm, fara sa ii tai marginile care atarna. Pune tava la rece 30 minute.

Coace aluatul in orb 10-15 minute, apoi taie marginile in plus si lasa tava deoparte.

Pune untul, 2 linguri zahar, scortisoara si 2 linguri coniac pe foc. Adauga merele taiate si gateste-le timp de 5 minute. Cand s-au inmuiat usor poti sa le scoti si sa le asezi in strat uniform in tava, peste aluatul de tarta.

Bate ouale cu 40g zahar, adauga faina, smantana si restul de coniac si continua sa mixezi timp de 10  minute.  Pune cu lingura acest amestec in tava, peste mere.

Pudreaza cu putin zahar pudra si un praf de scortisoara si pune din nou la cuptor, timp de 20 minute, pana cand se rumeneste.

Serveste tarta calda cu inghetata de vanilie.

tarta-cu-prune-si-mure_size5Tarta cu prune si mure

Ingrediente: 1 lingura unt tocat bucati mici, 140g+1 lingura zahar, 170g mure, 1 lingurita suc de lamaie, 800g prune curatate si taiate in felii, 2 linguri faina , 1 portie aluat de tarta, 1 ou.
Metoda de preparare

Pregateste aluat de tarta pate brisee dupa reteta de aici. Intinde-l intr-un disc cu diamentrul 35-40cm pe o hartie de copt tapetata cu faina.

Amesteca prunele, sucul de lamaie, un praf de sare, faina si 140g zahar. Adauga si incorporeaza murele. Aseaza fructele in mijlocul aluatului lasand o margine de 7-8cm.

Pune deasupra fructelor bucatelele de unt si impacheteaza marginile aluatului in jurul lor. Unge aluatul cu ou batut si presara 1 lingura de zahar.

Aseaza tarta pe o tava si pune-o la frigider timp de 30 minute. Intre timp, incinge cuptorul la 220C.

Coace tarta timp de 30 minute, apoi redu temperatura la 190C si mai lasa in cuptor inca 25-30 minute.  Lasa sa se raceasca complet inainte sa o tai.

652x450_106280-gutui-coapte-cu-nuci-stafide-si-scortisoaraGutui coapte

Ingrediente: 2 bucati anason stelat, 4 linguri sirop de artar, ½ lamaie, 4 cuisoare, 500 ml apa, 4 gutui mici , 4 linguri cu varf de zahar
Metoda de preparare

Fierbe apa cu zaharul pana dau intr-un clocot. Adauga cuisoarele si anasonul stelat. Curata si taie gutuile in jumatati. Stopeste-le bine cu zeama de la jumatate de lamaie pentru a preveni oxidarea. Scufunda jumatatile de gutui in siropul de zahar si lasa-le la fiarba inabusit pana cand se inmoaie.

Intre timp, incinge cuptorul la 180C / gaz treapta 5. Cand gutuile sunt gata scoate-le din siropul de zahar si aseaza-le intr-un vas pentru copt. Toarna deasupra lor 150ml din sirop cu tot cu anasonul stelat si cuisoare, adauga siropul de artar. Coace-le timp de 30 de minute pana cand sunt moi.

Sursa: www.foodstory.ro

Adauga un comentariu

*