Decizia majorării cotelor la lapte avantajează România

Consiliul UE pentru Agricultură şi Pescuit a decis majorarea cu 2% a cotelor la lapte începând de la 1 aprilie 2008, cu două voturi împotrivă (Germania, Austria) şi o abţinere (Franţa).

Tot luni, Consiliul a adoptat o serie de concluzii privind comunicarea făcută de Comisia Europeană cu privire la bilanÅ£ul de sănătate al Politicii Agricole Comune /PAC/, miniÅŸtrii prezenÅ£i la dezbatere exprimându-ÅŸi speranÅ£a că ‘ajustările tehnice’ aduse propunerilor executivului european vor contribui la eficientizarea PAC.

Prezent la dezbateri, ministrul român al Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale, Dacian CioloÅŸ, a declarat după terminarea lucrărilor Consiliului că ‘decizia majorării cotelor la lapte avantajează România, deoarece începând chiar cu următorul an de cotă, ÅŸi cota României va creÅŸte cu 2%. Nu este o majorare foarte importantă, însă important este principiul că, în fiecare an de acum încolo, ar urma să crească cota, probabil, cu 2%’.

Pentru România, această decizie este importantă deoarece o ajută să-ÅŸi constituiască o rezervă prin care să sprijine intrarea în sistem a unor noi producători, prin care să se poată acorda ÅŸi gratuit o cotă de lapte dincolo de posibilitatea pe care o au ei de a achiziÅ£iona cote de pe piaţă. „Din acest punct de vedere, coroborat cu demararea programului de dezvoltare rurală prin care se pot finanÅ£a inclusiv ferme în producÅ£ia de lapte, decizia de azi este un lucru bun deoarece vom avea această rezervă pentru instalarea de noi ferme”, a explicat ministrul român al Agriculturii.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte Germania ÅŸi Austria, a explicat ministrul, ‘acestea s-au opus pentru că sunt ţări cu o producÅ£ie de lapte importantă, cu cote importante faţă de potenÅ£ialul de producÅ£ie pe care îl au ÅŸi sigur că orice creÅŸtere a cotei este considerată de acestea ca având un posibil potenÅ£ial asupra preÅ£urilor, care ar duce la scăderea acestora. DiscuÅ£iile au loc de mai multe luni ÅŸi, întrucât a existat o majoritate calificată, decizia a fost luată’.

Potrivit lui CioloÅŸ, creÅŸterea cotelor la lapte ‘nu va avea un impact major asupra preÅ£urilor deoarece pe piaţă cererea este în creÅŸtere la producÅ£ia de lactate’.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte Politica Agricolă Comună, ministrul CioloÅŸ a precizat că ‘România a reiterat punctele sale prioritare ÅŸi anume ca mecanismul de plată la hectar să fie menÅ£inut până în 2013 cel puÅ£in ÅŸi să fie simplificate regulile privind controlul încruciÅŸat în ferme, vizând mediul, bunăstarea animalelor. Aici, România va viza ÅŸi în perioada următoare ca acea perioada de tranziÅ£ie sa fie prelungită cel puÅ£in pentru România ÅŸi Bulgaria’.

De asemenea, ‘România a reiterat la Consiliu importanÅ£a menÅ£inerii mecanismelor de intervenÅ£ie pe piaţă ÅŸi, împreună cu Republica Cehă, Ungaria, Germania ÅŸi Slovacia, am subliniat importanÅ£a pentru noi ca acel mecanism de plafonare superioară a ajutoarelor pentru fermele mari să nu se aplice deoarece el ar putea avea repercusiuni economice mai degrabă negative’, a explicat CioloÅŸ.

Cu privire la Concluziile adoptate, ministrul a arătat că, pe baza acestora, Comisia urmează să propună texte de regulament, de adaptare a mecanismelor politicii agricole comune. Aceste texte de regulament vor fi discutate într-o primă fază la consiliul de miniştri informal care va avea loc la sfârşitul lunii mai în Slovenia, urmând ca sub preşedinţia franceză, în a doua jumătate a lui 2008, să fie analizată fiecare propunere de text în parte.

Ministrul CioloÅŸ s-a întâlnit luni cu preÅŸedintele Comisiei de agricultură din Parlament, Neil Parish, întâlnire în cadrul căreia a fost abordată problema privind plăţile directe la hectar ÅŸi a AgenÅ£iei de Plăţi ÅŸi de IntervenÅ£ie pentru Agricultură /APIA/. ‘DeÅŸi unii politicieni au invocat posibile îngrijorări din partea Comisiei, nu am avut parte de acest fel de semnale’, a Å£inut să precizeze CioloÅŸ.

De asemenea, ministrul român al Agriculturii a avut o discuţie informală cu comisarul european pentru agricultură Mariann Fischer Boel şi cu responsabili de la Direcţia Generală pentru Agricultură, în prezenţa cărora, alături directorul general de la APIA, Dan Gherghelaş, oficialul român a dat asigurări că, începând cu această săptămână, se pot declanşa plăţile în agricultură.
‘Tot în acest context de transparenţă ÅŸi de reducere a îngrijorărilor din partea oficialilor de la Bruxelles, am avut o întâlnire cu preÅŸedintele Comisiei pentru Control Bugetar din Parlamentul European, Herbert Boesch, căruia i-am arătat măsurile pe care le-am luat în ultima perioadă pentru a respecta reglementările Comisiei ÅŸi căruia am încercat să îi explicăm ÅŸi specificităţile României din punctul de vedere al agriculturii. Parlamentarul european s-a arătat foarte încântat de iniÅ£iativa pe care am avut-o ÅŸi cred că discuÅ£ia va avea efecte benefice în perioada următoare în ceea ce priveÅŸte deciziile pe care Parlamentul le va lua în legătură cu aceste probleme specifice ale României ca nou stat membru’, a mai precizat CioloÅŸ. ROMPRES

Adauga un comentariu

*