Cum ne dam seama ca avem deficiente nutritionale

deficit_nutrientiDeficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta functiile corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal.

Un exemplu cu care ne putem confrunta destul de des este deficitul de calciu si fosfor ce poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie.

Nivelul scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti.

Exista cinci categorii principale de deficit nutritional. Doua dintre acestea sunt forme de subnutritie (mai exact malnutritie la nivelul energiei proteinelor) sunt marasmus si kwashiorkor, iar restul de trei sunt mai cunoscute sub forma de deficit de vitamine, minerale si proteine.

Orientativ va prezentam cateva semne fizice ale unor deficiente nutritionale:

Par uscat si degradat – lipsa de acizi grasi esentiali.

Albirea prematura a parului – deficienta de acid pantotenic (B5).

Caderea parului – lipsa acidului folic, a vitaminelor B5, B6 si a acizilor grasi esentiali. Poate indica prezenta unor tipuri de substante toxice in organism.

Matreata – deficienta de acizi grasi esentiali, antioxidanti (in special seleniul), vitamina B6 si in general deficienta de vitamine din complexul B. Poate indica un nivel scazut al acidului gastric.

Acneea – deficienta de zinc, acizi grasi esentiali sau vitamina  A. Nivel scazut de acid la nivelul stomacului si consumul ridicat de grasimi.

Carii dentare – deficienta de vitamina B6 si minerale (in special calciu si bor).

Sangerarea gingiilor – deficienta de vitamina C si bioflavonoide.

Cearcane – nivel scazut de quercitina sau vitamina C.

Deformarea unghiilor – deficienta de fier.

Inflamarea cuticulelor – deficienta de zinc.

Pielea uscata – deficienta de acizi grasi esentiali,  vitamina A sau vitamina E.

Vindecarea lenta a ranilor – deficienta de vitamina A, vitamina C, zinc sau acizi grasi esentiali.

Invinetire rapida – nivel scazut al vitaminelor K, C, E sau bioflavonoidelor.

Maini reci – lipsa acizilor grasi, a vitaminelor E si B12 sau a fierului.

Adauga un comentariu

*