Toamna este un prilej perfect de a consuma legume delicioase si sanatoase. Incerca sa profiti de acest prilej pentru ati intari sistemul imunitar corespunzator pentru sezonul rece.
Dovleacul: beneficii
Dovleacul este una dintre legumele de toamna care prezinta o multitudine de proprietati terapeutice. In ceea ce priveste vederea optima, continutul bogat de vitamin A contribuie la mentinerea sanatatii ochilor iar antioxidantii precum carotenoizii au rolul de a incetini procesul de pierdere a transparentei cristalinului in urma caruia poate aparea cataracta.
De asemenea, acesti antioxidanti protejeaza celulele pielii de catre actiunea daunatoare a radicalilor liberi care incurajeaza imbatranirea pielii. Dovleacul are si functia de a intari sistemul imunitar datorita vitaminei C si a potasiului care contribuie la recapatarea echilibrului organismului in cazul depunerii unui efort prea mare.
Spanacul: sursa gustoasa de substante nutritive
Spanacul este ideal pentru persoanele care vor sa isi imbunatateasca functionarea sistemului nervos. Spanacul furnizeaza vitamina K care are un rol esential in producerea tecii de mielina din jurul nervilor.
Pe langa aceste beneficii, spanacul este cunoscut si pentru proprietatile sale anticancerigene. Acesta poate preveni anumite tipuri de cancer precum cancerul digestiv si cel de colon datorita actiunii antioxidante care incetineste procesul de multiplicare a celulelor canceroase.
Varza: un aliment delicios detoxifiant
Varza este recunoscuta pentru rolul pe care il are in detoxifierea corpului. Calitatile sale detoxifiante se datoreaza vitaminei C si sulfului care stimuleaza eliminarea toxinelor din organism. Sulforofanul, o substanta chimica care face parte din structura acestei legume, este responsabila pentru imbunatatirea procesului de detoxifiere a ficatului. Varza nu este considerata numai un detoxifiant puternic dar si un aliment care poate contribui la slabire. Dietele cu supa de varza si cu salate preparate din varza au devenit faimoase datorita faptului ca varza este o leguma satioasa care are foarte putine calorii.
Morcovul: proprietati anticancerigene
In afara de functia sa faimoasa de a imbunatati vederea prin transformarea betacarotenului in vitamina A care are loc la nivelul ficatului, cercetatorii sustin ca morcovul este bun si pentru reducerea riscului de aparitie a cancerului. Morcovul contine anumite substante precum falcarinolul si falcarindiolul care impiedica raspandirea celulelor canceroase in corp. In plus, vitamina A continuta de catre morcov este transformata de organism in acid retinoic, o substanta care asemenea falcarinolului previne inmultirea celulelor canceroase.
Polenul stimuleaza productia de globule rosii
E un produs magic, despre care se spune ca poate vindeca peste 500 de afectiuni. Studii efectuate de-a lungul timpului in Europa au aratat ca polenul da rezultate foarte bune la copiii anemici, si nu numai, prin faptul ca stimuleaza productia de globule rosii.
Fasolea alba: beneficii
Fasolea alba contine foarte multi antioxidanti care stimuleaza functionarea buna a organismului. Acesti antioxidanti ne pot ajuta atat in lupta cu bolile cat si in lupta impotriva ridurilor, prin protectia pe care le-o ofera celulelor atunci cand acestea se afla sub efectul nociv al radicalilor liberi. Printre bolile care pot aparea in urma distrugerii celulelor de catre radicalii liberi se numara artrita, bolile cardiovasculare, dementa si anumite tipuri de cancer. Un alt avantaj al consumului de fasole este si faptul ca acestea sunt bogate in fibrele necesare sanatatii sistemului digestiv.
Sursa: www.garbo.ro