Semnificatiile zilei de 31 octombrie

marea-neagra-1Astazi este Ziua Internationala a Marii Negre, stabilita in 1996, cand cele sase tari riverane – Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina – au semnat Planul Strategic de Actiune (PSA) pentru Marea Neagra, document ce conține cel mai complet set de strategii si masuri pentru salvarea si reabilitarea zonei. Situatia ecologica a Marii Negre s-a inrautatit in ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor transportate de raurile din 17 tari, a pescuitului excesiv si a deversarilor necontrolate de produse petroliere. La 21 aprilie 1992, a fost semnata, la București, Conventia de Protejare a Marii Negre Impotriva Poluarii, ulterior semnata de toate tarile din regiune si reprezenta cadrul legal care concentreaza prioritatile si principalele directii ale activitatilor internationale in problemele de mediu ale bazinului Marii Negre, inclusiv conservarea biodiversitatii. Marea Neagra este o mare intercontinentala, orientata est-vest, intre Europa si Asia, cu o suprafata de 461.000 kmp și o adancime maximă de 2.211 m, care se intinde pe tarmul Romaniei pe o lungime de 245 km. Are o salinitate mult scazuta fata de salinitatea oceanica normala din cauza volumului mare de apa dulce curgatoare ce se varsa in ea. Marea Neagra este o importanta cale navigabila, ce leaga regiunile riverane cu Marea Mediterana si prin aceasta cu oceanul planetar. Spre sud-vest comunica cu Marea Marmara prin Stramtoarea Bosfor si cu Marea Egee din Mediterana prin Dardanele si in continuare cu Oceanul Pacific prin Gibraltar. Spre nord-est, Marea Neagra comunica cu Marea Azov prin Stramtoarea Kerci.

La nivel global astazi se sarbatoreste Halloween,  o sărbătoare de origine celtică, raspandita in secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. In unele tari aceasta data variaza – de exemplu, in Suedia este sarbatorita in prima sambata din noiembrie. Numele provine din limba engleza, de la expresia” All Hallows’ Even”, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, sarbatoare cu care Halloweenul a devenit asociat in tarile unde predomina crestinismul occidental – catolic si protestant – deoarece in aceste culte crestine ziua tuturor sfintilor este pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, ce reprezinta “Lanterna lui Jack”. Cu ocazia acestei sarbatori, copiii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje si colinda pe la case intreband „Trick or Treat?” (Pacaleala sau dulciuri?), in idea ca li se vor juca farse celor ce nu le vor da dulciuri. In unele tari, Halloween este serbat prin parade si carnavaluri. Cele mai cunoscute tari care sarbatoresc Halloween sunt Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico si Regatul Unit, iar ocazional in unele parti din Australia si Noua Zeelanda. In America de Nord si Canada isi mentine cel mai inalt nivel de popularitate, in fiecare an, 65% dintre americani decorandu-si casele si birourile pentru Halloween. Procentul este depasit doar de decoratiunile facute cu ocazia Craciunului. Halloween este sarbatoarea cu ocazia careia sunt vandute cele mai multe bomboane ai este a doua sarbatoare dupa Craciun ca volum al vanzărilor globale

In 1892 este publicat volumul de povestiri “Aventurile lui Sherlock Holmes” a lui Arthur Conan Doyle.

In 1920 se promulga legea privind infiintarea scolilor romanesti de studii superioare la Paris si Roma.

In 1956 aterizeaza primul avion la Polul Sud sub comanda contraamiralului american G.J.Dufek.

In 1984 Indira Gandhi, prim-ministru al Indiei, este asasinata de doi membri din garda sa de corp.

In 1881 se naste  Eugen Lovinescu, critic si istoric literar, prozator si dramaturg roman; in 1892, Alexandr Alehin – campion mondial de sah francez-rus; in 1920, Henri Wald – filozof roman; in 1929, Bud Spencer – actor italian; in 1936, Siminică – artist acrobat; in 1963, Rob Schneider – actor american, iar in 1964, Marco van Basten – fotbalist olandez.

In 1960 moare Mircea Florian, filosof roman, iar in 1993, Federico Fellini – regizor italian.

Adauga un comentariu

*