Istoria Halloweenu-lui

ed38f311dbd627753ed7d035ab0c21a9Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare din lumea occidentala, ea raspândindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Aceasta sarbătore o celebram in noaptea de 31 octombrie. Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows’ Even, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, celebrata pe data de 1 noiembrie, sarbatoare cu care Halloweenul a devenit asociat in tarile unde predomina crestinismul occidental — catolic si protestant.

Simbolul specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezinta Lanterna lui Jack. In cadrul acestei sarbatori, copiii se mascheaza si colinda pe la case intreband „Trick or Treat?” (Pacaleală sau dulciuri?), ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa. In alte tari, Halloween este o sarbatoare cu prilajul careia se organizeaza parade si carnavaluri.

Care este originea sarbatorii de Halloween ? 

Istoria ei incepe odata cu vechii celti – popor care a trait cu doua milenii in urma in teritoriile de azi ale Irlandei, Marii Britanii si ale nordului Frantei. Adoratori ai naturii si avand un mare numar de zei ( intre care un rol important il avea soarele ), vechii celti sarbatoreau noul an pe 1 noiembrie. Ziua marca sfarsitul recoltarii si al anotimpului calduros si inceputul iernii friguroase si intunecate.

Din 31 octombrie pana in 2 noiembrie, celtii aveau o sarbatoare inchinata lui Samhain, zeul pagan al mortilor. Ei credeau ca, in timpul acestei perioade, Samhain aduna toate sufletele celor ce murisera in anul precedent, hotarand ce forma vor lua in anul urmator. Se credea ca aceste suflete puteau lua forma unui corp omenesc sau, in functie de hotararea zeului, puteau fi condamnate sa traiasca in trupuri de animale.

Cei mai rai dintre oameni urmau sa ia forma unei pisici negre. Sarbatoarea avea drept scop sa-l insele pe Samhain , determinandu-l sa dea sentinte mai blande, fapt pentru care adoratorii lui se rugau si-i aduceau ofrande.

Conform Enciclopediei Britanice, perioada cuprinsa intre 31 ocombrie si 2 noiembrie era perceputa de celti ca un timp plin de pericole, de teama si evenimente supranaturale. Se credea ca atunci lumea zeilor devenea vizibila si , pentru a trece cu bine de aceasta perioada, celtii trebuiau sa aduca numeroase ofrande si sacrificii de tot felul.

In noaptea de 31 octombrie ( ajunul Anului Nou celtic ), dupa ce recoltele fusesera stranse si puse la adapost, celtii incepeau sarbatoarea propriu-zisa. Mai intai erau aprinse focurile in casa. Apoi druizii ( preotii celti ) se intalneau pe culmile dealurilor, in adancul padurilor de stejar, aprinzand focuri sacre cu scopul de a speria spiritele rele si de a-l onora pe zeul soare. Apoi, oamenii aduceau jertfe zeilor lor din recoltele anului si din animale, in tot acest timp ei dansand in jurul focurilor. In dimineata urmatoare, oamenii reaprindeau focul in casele lor cu foc “sfant” , pentru a alunga spiritele rele si a-i proteja in sezonul de iarna.

Se credea ca in 31 octombrie sufletele mortilor vizitau propriile case, fapt ce facea ca sarbatoarea sa capete o semnificatie sinistra. Aspectul lugubru era accentuat si de tot felul de “accesorii” care trezeau repulsie si groaza: fantome, pisici negre, vrajitoare, demoni de tot felul care se plimbau in acea noapte. In acelasi timp, sarbatoarea lui Samhain era considerata perioada cea mai propice casatoriilor, norocului, sanatatii si mortii, ea devenind precursorul Halloween-ului de azi.

In concluzie, originea Halloween-ului nu este chiar atat de inocenta.

halloween-wallpaper-by-basiliskzeroSimbolurile Halloween-ului si semnificatiile acestora

Printre alte imagini de Halloween se numara temele mortii, raului si ocultului, sau monstrii legendari. Culorile specifice ale acestei sarbatorii sunt negru si portocaliu.

Simbolurile si obiectele artizanale asociate Halloweenului s-a dezvoltat in timp. Desi cei mai multi dintre noi cunoastem majoritatea simbolurilor ce insotesc Halloween-ul, putini dintre noi constientizam semnificatiile lor ascunse si originea lor pagana. Iata cateva dintre simbolurile principale care insotesc sarbatoarea:

Farsele

Celtii credeau ca sufletele mortilor reveneau pe pamant in noaptea de 31 octombrie, provocand tulburari si stricand recoltele. Mai credeau, de asemenea, ca in aceasta perioada zeii le jucau feste. De aici provine obiceiul farselor legate de aceasta sarbatoare. Astefen in zilelea noastre, cu ocazia acestei sarbatori, copiii se maschează in diferite personaje si colinda pe la case intreband „Trick or Treat?” (Pacaleala sau dulciuri?), ca o amenintare ca daca nu primesc dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa.

Dovleacul

Dovleacul este cel mai cunoscut simbol al Halloween-ului. Originea obiceiului de a folosi dovleci luminati in noaptea de Halloween se trage din traditii irlandeze vechi de secole. Sculptarea de jack-o’-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfintilor de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit traditional de Halloween in Irlanda si Scotia, dar imigranții veniti in America de Nord au folosit dovleacul indigen, care erau mai usor accesibili si mai mari – fiind mai usor de modelat decat napii. Traditia americana de modelare a dovlecilor este atestata de la 1837 si a fost asociata initial cu vremea recoltei, nefiind specifica Halloweenului decat spre sfarsitul secolului al XIX-lea.

Liliecii

Fiind animale nocturne care se hranesc cu sange (unele specii), asocierea lor cu Halloween-ul nu a fost dificila. Ei sunt considerati simboluri si reprezentanti ai raului, insotindu-i pe vampiri si vrajitoare, despre care se crede ca se transforma in lilieci tocmai pentru a zbura usor pe timp de noapte.

Pisica negra

Sunt considerate inca din antichitate purtatoarele unor duhuri rele, fapt pentru care, in Evul Mediu, ele erau vanate si arse pentru alungarea spiritelor rele care le stapaneau. Pisica neagra este un simbol strans legat de Halloween, primind conotatii oculte.

Scheletele umane

Dat fiind faptul ca vechea sarbatoare celtica a lui Samhain era un festival al mortilor, prezenta scheletelor era inevitabila. Credinta populara era ca in noaptea de Halloween spiritele mortilor reveneau pe pamant, aducand tulburari si pagube oamenilor.

Vrajitoarele

Sunt simboluri importante ale Halloween-ului, crezandu-se ca in această noapte ele au puteri mult mai mari decat in restul anului. Asocierea maturei face ca simbolul sa fie si mai pregnant. O vrajitoare calare pe matura in lumina lunii este una din cele mai clasice imagini asociate sarbatorii de Halloween. Matura era considerata un simbol al fertilitatii, de unde provine obiceiul gospodinelor de a sari peste ea in timpul Sabatului Vrajitoarelor. Cu cat saritura era mai inalta, cu atat recolta urma sa fie mai bogata.

Bufnita

Simbolul isi trage renumele din superstitia ca bufnita se hraneste cu sufletele muribunzilor. Pana azi se crede ca tipatul bufnitei este un semn al mortii si al dezastrelor, fapt pentru care aceste pasari au devenit simboluri ale raului.

Mastile

Folosite din cele mai vechi timpuri in ceremoniile religioase, ele aveau rolul de a-i proteja pe oameni de spiritele rele. Confectionate din diferite materiale, mastile folosite in timpul sarbatorii de Halloween reprezentau de obicei o fata falsa, cu scopul de a deruta spiritele rele si de a-i apara pe oameni de influenta acestora.

Adauga un comentariu

*