Semnificatiile zilei de 12 noiembrie

Cap-de-bourAstazi armata romana serbeaza Ziua Geodezilor Militari sau Ziua Cercetasului Militar. Aceasta sarbatoare isi are originile in anul 1859 cand domnitorul vremii, Alexandru Ioan Cuza, semneaza actul de constituire a Sectiei a II-a din cadrul Corpului de Stat Major Militar care va deveni primul element organizat al cercetarii din cadrul Armatei romane.

In 1857 sunt introduse in Moldova timbrele postale, imprimate cu un cap de bour, vechea stema a Moldovei, astazi unele dintre cele mai valoroase marci postale din lume.

In 1878  Ion Luca Caragiale citeste in cadrul banchetului “Junimii” prima sa creație dramatic, “O noapte furtunoasa”.

In 1884 se introduce iluminatul electric al strazilor din Europa, in premiera, la Timișoara.

In 1919 are loc primul zbor din Anglia catre Australia, realizat de Ross si Keith Smith care au decolat de la Hounslow, in apropiere de Londra

In 1927 Leon Troțki este exclus din Partidul Comunist si astfel Iosif Stalin ramane unicul conducator al Uniunii Sovietice.

In 1948  Hideki Tojo, primul ministru al Japoniei din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, este condamnat la moarte pentru crime de razboi.

In 1959 se deschide, la Belgrad, prima expozitie industriala romaneasca din perioada postbelica, organizata de Camera de Comert a Romaniei.

In 1990 se publica propunerea lui Tim Berners-Lee care va duce la dezvoltarea World Wide Webului.

In 1996 are loc, in India, o coliziune intre un Boeing 747, cu destinatia New Delhi, si un Kazakh Ilyushin-76, soldata cu decesul a 349 de persoane.

In 1840 se naste  Auguste Rodin, sculptor si grafician francez; in 1842, John William Strutt Rayleigh – fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1904, pentru investigatiile sale asupra densitatilor celor mai importante gaze si pentru descoperirea argonului; in 1862,  Vasile Goldiș – politician roman, membru de onoare al Academiei Romane; in 1929,  Grace Kelly – actrita americana, printesa de Monaco; in 1955,  Sorin Cârțu – fotbalist si antrenor roman; in 1961, Nadia Comăneci – gimnasta romana, prima din lume care a primit nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica, castigatoarea a cinci medalii olimpice de aur, considerata a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX si una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile, primul sportiv roman inclus in memorialul International Gymnastics Hall of Fame, iar in 1978,  Alexandra Maria Lara – actrita germana de origine romana.

In 1969 moare Gheorghe Asachi – scriitor roman; in 1916, Percival Lowell – astronom, matematician si autor american; in 1976,  Mihail Iosifovici Gurevici – proiectant de avioane sovietic, partener al lui Artem Mikoian, al faimosului birou de aviatie militara MiG; in 2000, Henry Mălineanu – compozitor roman; in 2004, Alexandru Vona – scriitor romano-francez, iar in 2013, Geo Costiniu – actor roman.

Adauga un comentariu

*