Sunt putini oameni in lume care nu iubesc ciocolata, macar intr-una din aromele si formele ei. Este unul dintre cele mai consumate dulciuri si chiar si la mii de ani de la aparitia ei, ciocolata naste pasiuni printre pofticiosi si intrebari printre cercetatori. Dincolo de beneficii sau efecte adverse mai sunt si alte lucruri pe care ar trebui sa le stii despre ciocolata.
1. Ciocolata ne face mai inteligenti. Sau cel putin asa deducem din studiul care spune ca exista o legatura stransa intre cantitatea de ciocolata pe care o consuma o tara si numarul de laureati Nobel pe care ii da acea tara.
2. Ciocolata invinge un sistem de securitate. Un hot de bijuterii a reusit sa dea o lovitura de 27 milioane de dolari in 2007 dupa ce a reusit sa castige increderea paznicilor de la o banca din Antwerp, Belgia, oferindu-le ciocolata.
3. Ciocolata se poate transforma in recuzita. Sangele din celebra scena a dusului din Psycho era, de fapt, sirop de ciocolata.
5. Ciocolata era considerata mancare pentru zei, sau cel putin asa s-ar traduce numele stiintific al arborelui de cacao.
6. E nevoie de aproape un an intreg pentru ca un arbore de cacao sa produca suficiente boabe de cacao cat sa se poata fabrica 10 tablete de ciocolata.
7. Ciocolata are peste 600 de compusi care dau aroma si gustul, in timp ce vinul rosu doar 200.
8. Teobromina, este compusul din ciocolata care o face otravitoare pentru caini. Acelasi compus este toxic si pentru oameni, dar numai in cantitati uriase. Ca sa reprezinte un pericol, ar trebui sa consumi cateva mii de tablete de ciocolata o data, scrie Forbes.
9. In cea mai mare parte din istoria sa, ciocolata a fost consumata in stare lichida.
10. In perioada de glorie a imperiului Aztec, boabele de cacao erau moneda de schimb.
11. Imparatul aztec Montezuma II consuma peste 50 de cesti de ciocolata pe zi.
12. Ciocolata iti face inima sa bata mai tare decat un sarut.
13. Ruth Wakefield, cea care a inventat reteta de biscuiti cu bucati de cicolata a vandut reteta fabricii Nestle primind in schimb, provizii de ciocolata pe viata.
14. Pe langa variantele clasice de ciocolata alba, negra si cu lapte, exista si ciocolata blonda.
15. Prima tableta de ciocolata a fost inventia dulce a lui Joseph Fry, in 1847, adaugand unt de cacao topit in pudra de cacao si formand o pasta ce putea fi usor modelata.
16. Industria ciocolatei este evaluata la 110 miliarde de dolari pe an.
17. In 1947 sute de copii canadieni au intrat in greva si au boicotat ciocolata dupa ce pretul ciocolatei a crescut de la 5 la 8 centi.
18. Cea mai mare ciocolata din lume a cantarit 5,792.5 kg si a fost creata in Marea Britanie, in octombrie 2011.
19. Cea mai valoroasa tableta de ciocolata din lume este considerata o ciocolata veche de un secol, care a fost purtata de capitanul Robert Scott in expeditia in Antarctica. A fost vanduta la licitatie in 2001 cu 687 de dolari.
20.Laptele cu ciocolata este o bautura ideala pentru recuperarea dupa efort, potrivit unui studiu publicat de revista Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.
21. Un studiu facut in 2013 arata ca mirosul de ciocolata simtit intr-o librarie convingea cu 22% mai multi oameni sa cumpere carti si pe 40% dintre ei sa aleaga o carte de bucate sau un roman de dragoste.
22. Cu o ciocolata descoperi multe secrete. Inclusiv parolele de calculator. Un studiu facut in 2004 in Marea Britanie arata ca peste 70% din cei chestionati ar fi dezvaluit aceasta informatie daca primeau o ciocolata.
23. Europenii sunt printre cei mai mari consumatori de ciocolata. Practic, in Europa se mananca jumatate din cantitatea de ciocolata vanduta la nivel mondial, iar la acest capitol sunt campioni britanicii, elvetienii si nemtii care mananca 11 kg pe an.
24. Aeroportul din Bruxelles este cel mai mare comerciant de ciocolata din lume. Aici magazinele specializate vand 800 de tone de ciocolata pe an.
25. Peste trei sferturi din arborii de cacao din lume cresc in Africa. Numai Coasta de Fildes produce 33% din necesarul la nivel mondial.