Boli care pot fi influentate de stres

boli-provocate-de-stresCu totii stim cat de mult ne afecteaza stresul starea fizica si psihica. Dupa mai multe cercetari, oamenii de stiinta au descoperit ca stresul de durata, cunoscut sub numele de stres cronic, poate duce la aparitia unor boli. 

Stresul afecteaza sistemul imunitar. Organismul reactioneaza similar in cazul sarilor de anxietate si in cazul infectiilor. Atunci cand celulele imunitare apara corpul impotriva stresului, bacteriile si virusurile au cale libera. Sistemul imunitar slabit permite inflamatiilor sa actioneze mai agresiv. In plus, stresul incetineste procesul de vindecare si scade rezistenta la durere. Deasemenea stresul ne imbatraneste, ne afecteaza sanatatea si productivitatea.

 Afectiuni cardiace

Este cunoscut faptul ca persoanele care trec printr-o perioada intensa de stres pot avea probleme cu tensiunea arteriala. Cercetarile arata ca stresul poate avea efect direct asupra sanatatii vaselor de sange. Asociat si cu alti factori externi creste semnificativ riscul de aparitie a problemelor cardiovasculare.

Afectiuni digestive

Sub actiunea stresului apar tulburari la toate nivelurile aparatului digestiv, incepand cu uscaciunea gurii, nodul in gat determinat de spasme esofagiene si chiar dificultati de inghitire. Stomacul trimite catre creier semnale ca nu are nevoie de alimente, iar pe de alta parte creste secretia unor enzime si acizi care irita stomacul si determina aparitia gastritelor hiperacide, mergand pana la gastrite hemoragice.

Astmul

Stresul prelungit poate duce la aparitia astmului, fie la agravarea lui. Stresul favorizeaza secretia anumitor substante, printre care si cortizolul (hormonul stresului), care creste riscul aparitiei alergiilor si problemelor respiratorii.

Durerile de cap

Nivelul mare de cortizol din organism, care apare in perioadele stresante, poate cauza schimbari la nivel vascular, ceea ce poate produce migrene. In special in momentele in care persoana care sufera de stres se enerveaza, durerile de cap se pot agrava datorita tensionarii muschilor faciali.

Depresie şi anxietate

In majoritatea cazurilor, stresul cronic este urmat de depresie si chiar de stari acute de anxietate. Rezultatele unui studiu recent au aratat ca persoanele care sufera de stres la locul de munca, ca urmare a suprasolicitarii, dar si a cerintelor mult prea exigente, sunt cu aproape 80% mai predispuse depresiei.

Adauga un comentariu

*