Specialistii spun ca vinul consumat in cantitati mici poate fi benefic pentru sanatate. Indicat este cel rosu, datorita continutului ridicat de polifenoli. Daca nu suferi de boli cronice, consumul moderat de vin rosu ajuta la scaderea riscului de aparitie a bolii cronice de rinichi, pe langa beneficiile cunoscute pentru sanatatea cardiovasculara.
Cercetarile care au avut ca tema de studiu beneficiile vinului rosu au aratat ca acesta este o sursa deosebit de bogata de antioxidanti, flavonoide si compusi fenolici.
Multe studii s-au concentrat pe elementele constitutive ale fenolilor din compozitie, in special pe resveratrol si flavonoide. Resveratrolul, care se gaseste in pielita si semintele strugurilor, ajuta la cresterea colesterolului bun, HDL, si previne coagularea sangelui.
Resveratrolul nu este altceva decat un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru – cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Flavonoidele prezinta proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si a placilor in artere.
Vinul rosu, consumat cu masura, ca medicament, scade riscul atacurilor de cord in cazul persoanelor in varsta cu aproximativ 30-50%. In cazul persoanelor care deja au suferit un atac de cord, vinul rosu are puterea de a preveni un alt atac. Vinul rosu poate creste valoarea HDL, colesterolul bun, si previne formarea LDL, colesterolul rau.
De asemenea, poate preveni formarea cheagurilor de sange si reduce deteriorarea vaselor, cauzata de depunerile de grasime.
Vinul, care este bogat in zaharuri, acizi organici, glicerol, compusi fenolici, aminoacizi, vitamine – A, B1, B2, PP si saruri minerale, asigura un deosebit aport nutritiv si mineralizant pentru organismul uman. De aceea, dintotdeauna, vinul a fost recomandat, chiar si de medici, pentru proprietatile sale antianemice, fortifiante, revigorante si energizante.
Medicina populara recomanda vinul rosu batranilor, ca fortifiant, convalescentilor, lauzelor si persoanelor anemice, bolnave si palide. La nivelul aparatului digestiv, vinul rosu, natural, netratat, favorizeaza digestia si previne balonarile.
Abuzul de vin dauneaza, ca orice exces. Moderat, in cantitate rezonabila, chiar si hipotensivii pot bea cate un pahar de vin rosu pe zi.