Stii ca poti sa iti faci plinul cu proteine daca mananci o portie potrivita de friptura, dar acest nutrient esential in dieta poate fi obtinut si din alte alimente in functie de necesitati si stilul de viata al fiecaruia.
1. Cea mai buna sursa de proteine pentru cei la dieta
Mananca nuci, seminte sau samburi uleiosi (migdale, alune, fistic). Dintr-o portie de migdale si fistic vei obtine 5-7g de proteine, iar din nuci macadamia si alune 2-3g proteine.
Pe langa proteine vei primi si un plus de grasimi sanatoase, dar si senzatia de satietate pe care ti-o poate oferi o portie din aceste alimente. De altfel, nucile si alti samburi uleiosi sunt laudati pentru beneficiile pe care le aduc celor care tin regim de slabit. Migdalele te scapa de burta, spune un studiu recent, in timp ce fisticul te va ajuta sa topesti 2cm de grasime de pe talie, spun cercetatorii americani.
2. Cea mai buna sursa de proteine pentru cei care iubesc gustul carnii
Soia este solutia ideala. Contine de doua ori mai multe proteine decat carnea de pui si este mult mai satioasa. De exemplu, intr-o portie de 60g de tofu vei primi 10g proteine. Soia poate lua locul oricand unei bucati de carne. Foloseste tofu in retete asiatice sau soia in tocanite. Incearca boabe de soia prajite cu seminte de dovleac in locul unei gustari obisnuite.
3. Cea mai buna sursa de proteine pentru micul dejun
Lactatele iti vor oferi alternativa sanatoasa la prima masa a zilei. Un pahar de lapte are 8g proteine, o portie de branza 6-7g, iar o portie de iaurt slab 4-6g proteine. Nu le inlocui cu variante vegetale cum sunt laptele de migdale sau iaurtul de soia. Nu contin atat de multi aminoacizi si proteine pecum varianta animala.
4. Cea mai buna sursa de proteine cu plus de antioxidanti
Fasolea, lintea sau nautul intra in aceasta categorie de alimente. O portie de fasole gatita are 12-16g proteine. Partea cea mai buna este ca fasolea boabe, nautul sau lintea sunt sarace in grasimi si bogate in fibre solubile, ceea ce va ajuta reglarea colesterolului si va ajuta tractul digestiv.
Cu cat sunt mai variate culorile boabelor pe care le pui in farfurie cu atat vei avea mai multi antioxidanti, spun nutritionistii. Pentru un maxim de beneficii pentru organism, combina-le cu cereale integrale: quinoa, orez brun, paine din faina integrala.
5. Cea mai buna sursa de proteine pentru cei care fac efort
Oul ramane regele proteinelor (altele decat carnea). Un ou mare contine 6g proteine, aproate 12% din doza zilnica recomandata. Pe langa proteine, ouale contin aminoacizi si vitamina B12, necesare pentru energia musculaturii si pentru metabolism. Cea mai mare parte a proteinelor din ou se gasesc in albus, dar asta nu inseamna ca trebuie sa arunci galbenusul. Acesta aduce un plus de Vitamina A si Vitamina D, calciu, acid folic si Omega 3.