Din ceea ce a „transpirat” dinspre primarul Romeo Stavarache, Bazinul de Natatie din Bacau va fi redeschis in luna mai, adica un pic inainte de alegerile locale si dupa trei ani de la inchidere. Din nefericire pentru edil, re-inaugurarea nu-i va da multe atu-uri electorale, din mai multe cauze. Prima ar fi ca refacerea a durat mult mai mult decat fusese informat publicul in 2005; a doua este ca in momentul redeschiderii, modernizarea nu se va fi terminat; a treia este ca, de fapt, efectele modernizarii nu au cum sa se simta din lipsa de… curent electric. Sa detaliem istoria acestui ou fierbinte, pe care Stavarache va fi nevoit sa-l mai tina mult timp in maini.
Doi ani in pas de melc
In 2004 a fost realizat proiectul de modernizare al bazinului de natatie. 100 de miliarde de ROL au fost stransi pentru efectuarea lucrarilor printr-o emisiune de obligatiuni bancare. O data cu schimbarea administratiei, in vara aceluiasi an, termenul licitatiei pentru lucrarile de executie la Bazin a tot fost amanat pana la inceputul anului 2005. Anumite surse au indicat ca Stavarache ar fi vrut sa dedice lucrarea unor apropiatI, lucru care nu i-a reusit. La scurta vreme dupa inceperea lucrarilor, activitatea pe santier a fost oprita, deoarece la lucrarile de decopertare a acoperisului s-a descoperit ca uzura structurii era mai mare decat cea estimata de proiectul de modernizare. Refacerea proiectului a insemnat un buget suplimentar acordat modernizarii, cu mult peste ceea ce presupunea costurile suplimentare pentru acoperis. Atat doar ca, prins in activitatea sa politicianista, Romeo Stavarache a stat mult prin Bucuresti si nu a mai acordat atentie Bazinului, unde constructorii mai mult au somat. Lucrarile nu puteau continua, deoarece solutia de reparare a acoperisului nu era aprobata de Inspectoratul pentru Siguranta Constructiilor Bacau. Abia in decembrie 2006, Stavarache a obtinut autorizatia de la Bucuresti, peste capul ISC Bacau. Activitatea a reinceput in februarie 2007, dar cu tot ritmul sustinut al lucrarilor nu s-au putut recupera cei doi ani de taraganari.
Nemaipomenit, dar nefunctional
Sub presiunea campaniei electorale a lui Stavarache, Bazinul va fi redeschis in mai, dar va functiona mai degraba in regim de avarie. Asta deoarece de la bun inceput, din 2004, nu a fost luat in calcul consumul suplimentar de energie electrica pe care il presupun noile instalatii de ventilare, incalzire, filtrare a apei, tabele electronice, iluminat, aparate de antrenament si refacere, instalatia de facut bule de aer la bazinul de sarituri etc. Pana cand E-On va rezolva problema (greu de estimat cand, alti bani, alta distractie), este interesant sa vedem echilibristica celor care vor administra bazinul: ce instalatii vor tine deschise si care vor sta degeaba. Dar ne dam seama ca, practic, modernizarea nu se va simti decat in aspectul termopanelor si al placajelor cu gresie si aluminiu.
O alta problema mare este ca activitatea va incepe fara o dotare minima a salilor de pregatire pe uscat. O aparatura moderna ar fi marit pretul final al Bazinului cu mult peste cele 50 de miliarde acordate suplimentar de CL. Asa ca aceste dotari, extrem de importante pentru activitatea sportiva de performanta, au fost abandonate pentru un viitor incert.
Sariturile au ramas in aer
Probleme aparte sunt la bazinul de sarituri, altele decat ca aparatul cu bule este posibil sa nu poata fi pus in functiune. Trambulinele omologate pe plan international costa minimum 10000 de euro bucata, iar la Bazin sunt necesare 4. Se poate si fara aceste trambuline? Da, adica nu va muri nimeni fara ele, dar nu trebuie sa ne asteptam la rezultate cat de cat bune de la saritorii nostri. Iar Bazinul a fost modernizat tocmai pentru a imbunatati rezultatele pe plan international. Pe deasupra, Vanel Proiect nu are cum sa faca unele modificari importante la bazinul de sarituri, cum ar fi mutarea trambulinelor de 3 m pe locul celor de 1 m si invers. In felul acesta, antrenamentele s-ar putea sustine concomitent la platforma si trambuline, fara riscul de accidentari. Ar fi fost nevoie ca CL sa-l implice pe arhitectul care a proiectat Bazinul, dna. Viorica Novac. Cum Primaria a preferat sa faca economie de bani in loc sa-i obtina semnatura, acele modificari importante nu pot fi operate de Vanel Proiect, decat daca ar incalca legea.
Bazinul nu va fi olimpic!
In incheiere, atentionam ca Bazinul de Natatie nu poate capata si denumirea de “Olimpic†(cum gresit se procedeaza si in cazul Salii de Atletism). Chiar daca ar fi complet modernizat, nu asa cum intentioneaza sa-l repuna in functie primarul Stavarache, Bazinul nu ar putea satisface pretentiile unui concurs de nivel olimpic ori mondial. Pentru asta ar trebui sa aiba 10 culoare, nu 8.
Peter KELMANN
cu toata bunavointa mea sa stiti ca locul de
care vorbiti ca si-ar scufunda stavaricile
flota, nu este bazinul de inot ci sub marele
pod apolodoroscian de la SERBANESTI.ASA DUPA CUM
grecii la TERMOPILE cand au mancat banii statului
si n-au mai avut cu ce plati mercenarii.
in rest ce-o mai vrea bunul DUMNEZEU.