Retelele sociale au devenit, in ultimii ani, un fenomen de mare amploare in lume si in Romania. Indivizii de toate varstele si treptele sociale folosesc Internetul pentru a comunica, pentru a-si prezenta viata, pentru a se lauda, pentru a-si impartasi ideile sau pentru a se informa.
Indiferent de scopul declarat pentru care fiecare dintre noi foloseste retelele sociale, specialistii avertizeaza din cein ce mai des ca retelele decum Facebook pot crea dependenta.Stai prea mult pe Facebook, Instagram sau Twitter? Adormi cu telefonul în mână şi să te trezeşti cu el, în loc de cafea, înseamnă că trebuie să începi să schimbi ceva. Iată care sunt semnele ce îţi vor spune adevărul.
Faci diverse ”aranjamente”, special ca să le pozezi şi să le pui pe Instagram
Sigur, nu te trezeşti dimineaţa ca să pui un plan de bătaie pentru Instagram sau pentru Facebook – OK, dacă faci asta, atunci clar ai o problemă gravă. Însă dacă îţi gândeşti meniul zilnic în funcţie de cum arată aceste mâncăruri pe Instagram, este o mare pierdere de timp. Aminteşte-ţi că exacerbarea aceasta a ceea ce vrei să arăţi vs. ceea ce eşti poate fi extrem de dăunătoare pentru psihicul tău.
Postezi pe Facebook fiecare detaliu despre ceea ce faci
Nu sunt deloc interesanţi care scriu pe Facebook despre fiecare lucru pe care îl fac: ”merg în vizită la bunici – feeling excited”. Efectul va fi să pari dornică de atenţie – pentru că, să fim serioşi, în afara de cel mult 5 persoane, nu e nimeni interesat de vizita ta la bunici. Aşa că, dacă simţi că ai tendinţa să postezi fiecare lucru pe care îl faci, gândeşte-te de două ori înainte.
Ştii prea multe despre prietenii tăi de pe Facebook
Dacă nu îţi scapă nicio informaţie despre relaţiile amoroase, problemele de la serviciu sau concediile prietenilor tăi de pe Facebook, este clar că ai petrecut mult prea mult timp pe news feed. Pentru că, dacă te-ai uita punctual pe facebook, nu ai putea observa fiecare lucru ce ţine de oameni cu care, de fapt, tu nu prea ai tangenţă. O fostă colegă de generală s-a măritat, a fost în luna de miere în Bahamas şi acum a primit o pereche nouă de cercei? Cui îi pasă? Probabil că nici ţie, iar faptul că informaţia a ajuns la tine înseamnă că te-ai plictisit atât de tare, încât nu îţi mai scapă nimic de pe Facebook.
Te intristezi dupa ce vezi ce posteaza prietenii tai virtuali
E posibil ca, de multe ori, să te simţi tristă, văzând cum toată lumea are vieţi de succes, un job stabil, o iubire ca în filme şi bani pentru orice călătorie. Dar asta nu înseamnă că tu eşti mai prejos. Nu uita, oamenii postează, în general, cele mai imprtante lucruri pentru ei – şi, implicit, acelea cu care ar vrea să se mândrească. Asta nu înseamnă că sunt mai buni ca tine.
Eşti anxioasă atunci când nu ai telefonul lângă tine sau când nu ai acces la Internet
Să recunoaştem. Acum 10 sau 15 ani, nimeni nu era dependent de telefon sau de Internet. Dacă astăzi rămâi timp de o oră fără baterie sau fără Internet, este foarte posibil să te sperii. Asta înseamnă că ai început să dezvolţi o dependenţă, care nu poate fi deloc sănătoasă. Trage aer în piept, plimbă-te, vorbeşte cu oamenii din jurul tău şi convinge-te că poţi supravieţui şi fără tehnologie!
Sursa:www.one.ro