Cum sa nu te simti obosit dupa mesele imbelsugate de Sarbatori

download (2)Mesele de Sarbatori sunt pline de mancaruri grele, care te pot face sa te simti obosit si iti pot da o stare generala proasta. Medicul Ovidiu Penes iti spune cum sa eviti excesele alimentare si sa te simti in forma maxima.

Nu consuma toate caloriile necesare intr-o zi intreaga la o singura masa. Metabolismul nostru are nevoi diferite in diferite momente ale zilei de aceea alimentarea noastra trebuie sa tina cont de aceste aspecte. Spre exemplu avem nevoie de mai multe calorii dimineata cand ne trezim dupa o noapte intreaga de nemancat sau dupa un exercitiu fizic foarte intens si de mult mai putine calorii dupa ore intregi de stat la birou.

Consuma calorii de calitate. De calitatea acestor calorii depinde modul in care ele se absorb din intestin si trec in sange. In functie de viteza cu care se absorb aceste calorii organismul nostru raspunde, glandele noastre raspund spre exemplu la concentratie crescuta de glucide, pancreasul va secreta multa insulina. Toate aceste adaptari de vascularizatie la nivel intestinal si de secretii glandulare multiple au impact asupra starii noaste generale. In functie de constelatia hormonala a fiecaruia dintre noi, dar si de harta genetica, asa numitul polimorfism genetic, vom avea posibilitatea de a procesa corect o cantitate mai mare sau mai mica de alimente. In orice caz traditionalele mese extrem de abundente, bogate in grasimi saturate de origine animala si in dulciuri foarte rafinate ne vor da o stare generala proasta, somnolenta si oboseala.

Incearca sa afli care va este necesarul caloric zilnic si distribuie aceste calorii servind mai multe gustari de-a lungul intregii zile. Daca ai posibilitatea, testeaza-te genetic pentru a afla care este modul personal in care interactionezi cu alimentele. Efectuand un screening al intolerantelor alimentare poti evita alimentele care va fac rau.

Evita dulciurile rafinate sau limiteaza consumul acestora.
Prefera in schimb cereale integrale, orez salbatic, legume, fructe.

Foloseste surse proteice variate, atat animale, cat si vegetale. Prefera pestele si in cantitati moderate carnea slaba de pasare, vita, porc.

Evita grasimile animale saturate asigurand in schimb un aport variat de uleiuri vegetale, consumati nuci, alune si diferite seminte, toate crude. Nu uita la fiecare masa sa consumati alimente bogate in fibre, in special salate mixte.

Nu in ultimul rand, include in rutina ta exercitii fizice variate, creste intensitatea acestora si durata lor atunci cand anticipezi o masa mai copioasa.”

Sursa: www.foodstory.ro

 

Adauga un comentariu

*