Semnificatiile zilei de 24 decembrie

Monument-In-Memoriam-Grupul-Gheorghe-Trosca-20.12.2012-Luptatorii-Antiteroristi-USLA-SRI-Roncea-Ro-f724 decembrie este Ziua Luptatorului Antitero din cadrul S.R.I. Pe langa aceasta institutie mai exista si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei – o structura specializata in combaterea terorismului. Initiativa sarbatoririi Zilei Luptatorului Antiterorist pe data de 24 decembrie a pornit de la lucratorii din cadrul Brigazii Antiteroriste a S.R.I. (fosta Unitate Speciala de Lupta Antiterorista, pana in 1990) care au propus sa marcheze o zi in amintirea celor sapte luptatori antitero ai U.S.L.A. ucisi in 24 decembrie 1989. Chemati sa apere sediul M.Ap.N., acestia au fost confundati cu atacatorii si au fost ucisi de tirul deschis de pe tancurile prezente la fata locului. In 1990 U.S.L.A., transformata in Brigada Antiterorista, devine unitate informativ-operativa centrala in structura S.R.I. In sistemul juridic romanesc, conceptul de terorism ca amenintare la adresa securitatii nationale a fost abordat pentru prima data in 1991. In 1992 responsabilitatea prevenirii si combaterii terorismului revine in mod oficial S.R.I.-ului. Evenimentele din 11 septembrie 2001 si evolutiile ulterioare ale fenomenului terorist la nvel international au impus o reevaluare a acestei activitati antiteroriste, astfel incat S.R.I. a fost desemnat drept autoritate nationala in domeniul antiterorist. In 2002 este lansata “Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea terorismului” si este semnat “Protocolul general de organizarea si functionare a Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului”. In 2004 este infiintat Sistemul National de Alerta Terorista si este promulgata Legea 535, privind prevenirea si combaterea terorismului. In 2006 este elaborata Metodologia de organizare si executare a interventiei contrateroriste, iar in 2007, Strategia de comunicare si desfasurare a informarii pentru prevenirea si limitarea unor situatii de risc.

In 1777 o expeditie condusa de James Cook ajunge la Insula Craciunului, cel mai mare atol de corali din lume.
In 1818 este compusa muzica celebrului cantec de Craciun “Silent Night” de catre compozitorul austriac Franz Gruber.
In 1865 sase veterani sudisti ai Razboiului Civil American pun bazele organizatiei Ku Klux Klan – Societatea “cagulelor albe”.
In 1871 are loc premiera operei “Aida” de Giuseppe Verdi, libretul Antonio Ghislanzoni, la Opera din Cairo.
In 1893 Industriasul american Henry Ford testa primul sau motor de automobil.
In 1897 Octavian Goga debuta cu versuri in revista “Tribuna” din Sibiu.
In 1964 are loc inaugurarea Teatrului “Ion Creanga” din Bucuresti cu premiera “Harap Alb”, in regia lui Ion Lucian – directorul noului teatru.
In 1968 Misiunea Apollo 8, formata din astronautii Frank Borman, James Lovell si William Anders Arthur, orbita pentru prima data in jurul Lunii, iar William Anders a fotografiat rasaritul Pamantului.
In 1999 cinci mii de “porti sfinte” ale unor edificii religioase din intreaga lume s-au deschis in noaptea de Craciun pentru a marca inceputul marelui Jubileu al anului 2000, prima poarta fiind deschisa de Papa Ioan Paul al II-lea la Bazilica Sfantul Petru din Roma; Anul Sfant se incheia la 6 ianuarie 2001 – Ziua Botezului Domnului.

In 1761 se naste Jean-Louis Pons, astronom francez; in 1818, James Prescott Joule – fizician englez; in 1881, Juan Ramon Jimenez – poet si eseist spaniol, laureat Nobel pe tru Literatura in 1956; in 1896, Sandu Tudor – scriitor si jurnalist roman, apoi monah, cu numele Daniil; in 1922, Ava Gardner – actrita Americana; in 1942, Doan Viet Hoat – activist pentru drepturile omului vietnamez; in 1944, Bela Kamocsa – muzician roman de nationalitate maghiara, co-fondator al grupului Sfintii, ulterior numit Phoenix; in 1949, Mircea Diaconu – actor roman de teatru si film; in 1971, Ricky Martin – cantaret pop portorican, iar in 1975, Marius Ianus – scriitor roman.

In 1872 moare William Rankine, inginer si fizician scotian, unul dintre fondatorii termotehnicii, care a elaborat teoria generala a ciclurilor de functionare a motoarelor termice, iar in termodinamica a propus termenul de “energie” si a facut distinctia intre energiile mecanica, potentiala si cinetica; in 1928, Leonard Nae – tenor supranumit “printul operetei romanesti”; in 1980, Karl Dönitz – amiral si om politic german, succesorul testamentar al lui Adolf Hitler la conducerea celui de-al Treilea Reich; in 1994, John Osborne – dramaturg si producator de film englez; in 2008, Haralamb Zinca – pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman, scriitor roman, iar in 2008, Harold Pinter – dramaturg, poet, prozator, regizor si scenarist englez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 2005.

Adauga un comentariu

*