Pana la data de 31 martie, toate autorizatiile de transport in regim de taxi, eliberate la Onesti, se vor preschimba, iar noile documente vor fi eliberate pe baza unui nou Regulament, aprobat la ultima sedinta a legislativului local.
Regulamentul precizeaza ca numarul maxim de taximetre ce vor circula pe raza municipiului Onesti este de 200, iar autorizatiile se vor elibera pe baza de inscriere, cu prezentarea unui numar de documente, cum ar fi cele referitoare la autovehiculele detinute, existenta spatiului de parcare pentru acestea, cazierul judiciar sau certificatul de competenta profesionala.
Dupa inscriere, compartimentul de specialitate din cadrul Primariei Onesti, licentiat de autoritatea nationala in domeniu, ANRSC, va acorda punctaje pentru fiecare solicitant, pe baza mai multor criterii, pentru fiecare autovehicul in parte. Autorizatiile vor fi eliberate in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute, pana la numarul maxim stabilit, de 200. Apoi, castigatorii autorizatiilor vor incheia contracte de delegare a gestiunii serviciului de transport in regim de taxi si vor fi obligati sa respecte toate normele din Regulament, inclusiv tarifele practicate. Prin hotarare a Consiliului Local Onesti, s-a stabilit un nivel maxim al tarifelor practicate, de 1,5 lei pe kilometru, valabil pentru cursele externe, in afara orasului, in timp ce pentru cursele interne tariful este de 1,3 lei/km. Tariful de pornire este de maxim un leu, iar cel de stationare este de 13 lei pe ora in interiorul municipiului si 15 lei/ora in afara orasului.
Taximetristii vor avea cazier de conduita profesionala
Pentru statiile taxi, consilierii locali au aprobat 3 amplasamente, unul pe bulevardul Belvedere, vizavi de blocul nr. 1, unul pe Bulevardul Republicii nr. 47 A si unul pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 15. Hotararea mai prevede ca, de la 1 ianuarie 2009, toate taximetrele trebuie sa fie de culoare galbena. De asemenea, este obligatorie existenta unui dispecerat taxi, a unor documente necesare la bordul taximetrului, printre care si poza taximetristului si lista de tarife.
Au mai fost stabilite abaterile grave de la conduita profesionala, precum si sanctiunile aplicate pentru acestea. Spre exemplu, pentru neeliberarea bonului catre client, la sfarsitul cursei, conform inregistrarilor aparatului de taxat, taximetristul va primi o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei. Toate abaterile si sanctiunile vor fi monitorizate de administratia locala si vor fi incluse in cazierul de conduita profesionala a taximetristilor.
Redeventa pentru desfasurarea activitatii de taximetrie este de 50 de lei pe luna, iar municipalitatea va incasa si 3 % din valoarea contractelor de publicitate realizate prin inscrisuri afisate pe taxiuri.
Consilierii locali Stefan Martin si Mihai Sova au adus mai multe amendamente regulamentului pentru taxi, iar initiatorul proiectului, primarul Emil Lemnaru, si le-a asumat pe toate, cu cateva exceptii, cum ar fi anularea tarifului de pornire, propunere care nu a fost acceptata.
Gheorghe LEU
Un lucru foarte bun care trebuia facut de mai demult.Serviciul de specialitate trebuie sa si urmareasca respectarea acestui regulament.