Ministerul Sanatatii informeaza ca numarul bolnavilor cu infectii respiratorii acute este in crestere, cei mai afectati fiind copiii si persoanele in varsta, deoarece sistemul lor imunitar este mai fragil.
Bolnavii stranuta, au scurgeri nazale, tusesc, le lacrimeaza ochii, acuza oboseala, dureri in gat si de cap, au febra moderata. Recomandarile sunt de fiecare data aceleasi si cine le respecta este scutit de suferinte.
Spala-te pe maini cat de des poti, mai ales cand te intorci acasa de la cumparaturi, birou sau tocmai ai coborat din autobuz. Respecta orele de masa si cele de somn, renunta la fast food si treci pe mancare gatita. Pietele sunt pline de legume si zarzavaturi, toate mustind de minerale, vitamine sifibre alimentare benefice pentru sanatate.
Nu te izola in casa, nu te feri de oameni ca mai rau o sa-ti fie. Iesi la plimbare, indiferent de vreme. Sistemul imunitar ti-l intaresti afara, intre oameni, intr-o colectivitate, dar si consumand zilnic produse alimentare, parca anume create sa te fereasca de bolile infectioase si, la nevoie, chiar sa te si vindece.
Nu ocoli ceapa si usturoiul, chiar daca nu-ti place mirosul lor. Invata si tu ca sunt cele mai puternice antibiotice naturale, cunoscute si apreciate inca din antichitate pentru proprietatile si efectele lor benefice asupra sanatatii, iar cercetarile moderne n-au facut decat sa confirme ceea ce stramosii nostri stiau. Vitaminele, A si E, si mineralele ca potasiu, calciu, fier, sulf fac din usturoi si ceapa niste legume importante pentru o alimentatie sanatoasa.
Atat ceapa, cat si usturoiul au proprietati antimicrobiene, detoxifica organismul si actioneaza ca niste antioxidanti foarte puternici, stimuland sistemul imunitar si reducand inflamatiile. Marii mancatori de ceapa si usturoi nu fac niciodata gripa sau fac forme usoare care se vindeca repede si fara complicatii. Alege ceapa rosie si usturoiul romanesc. Le gasesti in piata, la producatorii autohtoni.
Tinctura de propolis poate fi procurata din piata, de la vanzatorii de miere de albine sau poate fi preparata si in casa de persoanele care au granule de propolis. Propolisul, produs apicol, are efecte imunostimulatoare si antibiotice remarcabile. Propolisul nu se dizolva in lichid, apa, ceai, lapte sau suc. Ca sa fie luate, picaturile de propolis se pun pe miez de paine, zahar cubic sau o lingurita de zahar tos ori, cel mai indicat, amestecate in miere de albine, stiut fiind ca si mierea este un adevarat depozit dulce de minerale si vitamine, absolut necesare organismului in aceasta perioada. Atentie, propolisul pateaza!
La noi, la romani, inca mai persista ideea ca ceai beau numai persoanele bolnave. Nu trebuie sa astepti sa te imbolnavesti ca sa bei una-doua cesti de ceai pe zi. Dupa o zi epuizanta, afara sau intr-un birou, o cana de ceai de fructe, cald si indulcit cu putina miere de albine, este un energizant excelent. La fel de bun este si un ceai de busuioc sau de cimbrisor.
Consuma zilnic citrice, adevarate bombe de vitamine, minerale si fibre. Sunt remineralizante, antireumatice, antiseptice, tonice excelente, tin gripa si raceala la distanta, combat infectiile, febra, astenia, sinuzita, otita.
Sursa: www.ziare.com