Astazi este Ziua Internationala a Vamii, zi dedicata primei sesiuni a Consiliului de Cooperare Vamala, care a avut loc la 26 ianuarie 1953 la Bruxelles, Belgia. In anul 1994, Consiliul de Cooperare Vamala este transformat in Organizatia Mondiala a Vamilor – O.M.V. – care la momentul actual reuneste autoritatile vamale din 179 tari ale lumii. Ziua Mondiala a Vamilor constituie un prilej nu doar pentru manifestarea solidaritatii internationale a administratiilor vamale din intreaga lume, ci si pentru atragerea atentiei asupra importantei rolului Vamii in facilitarea si securitatea comertului mondial. Anul 2014 a fost dedicat de catre O.M.V. promovarii comunicarii sub sloganul “Comunicare: diseminarea informatiei pentru o mai buna cooperare”. Membrii Organizatiei si partenerii lor au astfel oportunitatea de a-si imbunatati comunicarea si de a face schimb de informatii privind practicile si mecanismele pe care le-au implementat in administratiile vamale proprii, atat cu ministerele si alte agentii guvernamentale cat si cu operatorii economici si publicul larg. Organizatia Mondiala a Vamilor este singura organizatie interguvernamentala axata exclusiv pe probleme vamale. Romania a aderat la Organizatia Mondiala a Vamilor in anul 1969, devenind – datorita pozitiei strategice – un important membru al Organizatiei.
La 1790 are loc premiera operei comice “Cosi Fan Tutte”, a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, la Viena.
In 1905 este descoperit in Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan, care in stare bruta cantarea 3.025 carate.
In 1952 in România se voteaza Hotararea Consiliului de Ministri prin care se declansa o reforma monetara, la un raport de 1 leu nou = 20 lei vechi.
In 1956 austriacul Toni Sailer face senzatie la Cortina d’ Ampezzo, Italia, unde se desfasoara Jocurile Olimpice de Iarna si castiga toate cele trei probe de schi alpin: slalom, slalom urias si coborarea in viteza.
In 1957 are loc premiera filmului “La Moara cu noroc”, ecranizare de Victor Iliu dupa nuvela lui Ioan Slavici, o reusita a cinematografiei românesti.
In 1976 România devine membra a Grupului celor 77.
In 1994 este semnat, la Bruxelles, de catre ministrul român de Externe Teodor Melescanu, Documentul-cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace propus de NATO, document ce permite semnatarilor participarea in comun la operatiuni de mentinere a pacii si de rezolvare a situatiilor de criza, dar si la aplicatii militare comune, sa-si perfectioneze prin cooperare pregatirea de lupta si sa primeasca asistenta pentru restructurarea organismelor militare.
In 1995 BBC lanseaza canalul sau european de informatii prin satelit BBC WORLD, care va transmite non-stop stiri in limba engleza; un canal de divertisment – BBC PRIME – va inlocui canalul BBC WORLD SERVICE TELEVISION.
In 1996 Senatul Statelor Unite ale Americii aproba tratatul “START-2” cu privire la reducerea si limitarea armamentelor strategice offensive, document ce fusese semnat la Moscova, la 3 ianuarie 1993, de catre presedintii Boris Eltin si George Bush.
In 1911 se naste Polykarp Kusch, fizician american, laureate al Premiului Nobel pentru Fizica in 1955 pentru ca a determinat ca momentul magnetic al electronului este mai mare decat valoarea teoretica, descoperire ce a condus la noi inovatii in electrodinamica cuantica; in 1918, Nicolae Ceausescu – politician comunist roman, seful de stat al Republicii Socialiste România pentru 22 de ani, incepand din 1967; in 1925, Nicolae Balota – eseist, critic literar, memorialist si traducator roman; in 1925, Elisabeta Neculce-Cartis – soprana româna; in 1925, Paul Newman – actor si regizor american de film; in 1935, Corneliu Sturzu – poet, prozator si eseist roman; in 1941, Adi Cusin – poet roman; in 1942, Ion Cristinoiu – compozitor, orchestrator, dirijor si instrumentist roman; in 1943, Stefan Pristavu – pictor roman; in 1944, Constantin Parascan – scriitor si critic literar, muzeograf, profesor universitar roman; in 1947, Mircea Gheordunescu – fizician roman; in 1978, Corina Morariu – jucatoare americana de tenis, iar in 1985, Florin Mergea – jucator român de tenis.
In 1795 moare Johann Christoph Friedrich Bach, compozitor german, al noualea fiu al lui Johann Sebastian Bach; in 1823, Edward Jenner – medic britanic cunoscut pentru cercetarea si munca lui introducand un vaccin pentru variola, o boala care ucisese milioane de oameni de-a lungul secolelor; in 1824, Theodore Gericault – pictor si grafician francez, unul dintre initiatorii romantismului; in 1891, Nikolaus August Otto – inginer si industrias german, care in anul 1876 a realizat motorul in patru timpi; in 1943, Nikolai Ivanovici Vavilov – renumit savant sovietic, genetician, botanist, biolog, geograf, membru al Academiei de Stiinte din URSS; in 1944, Maica Smara (pseudonimul Smarandei Gheorghiu) – scriitoare, publicista, militanta activa in miscarea feminista a epocii; in 1965, George Enacovici – compositor; in 1973, Edward G. Robinson – actor american de origine româna; in 2004, Eva Behring – unul dintre cei mai buni specialisti straini in domeniul literaturii române; in 2014, Cicerone Ionitoiu – activist civic si memorialist roman, iar in 2014, José Emilio Pacheco – poet mexican.