Astazi, in mai multe tari ale lumii, este sarbatorita Ziua Internationala a Nonviolentei in Scoli. Scopul acestei zile remarcate pe plan international este promovarea ideii de educare a copiilor in armonie, solidaritate si respect, mesajul principal al acestei zile fiind “dragoste universala, nonviolenta si pace”. Aceasta data a fost aleasa si pentru a aduce un omagiu mortii lui Mahatma Gandhi, supranumit parintele independentei Indiei si initiatorul miscărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: “non-violenta este arma celor puternici.” Aceasta zi promoveaza o educatie permanenta in si pentru armonie, toleranta, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenta si pace. Toate formele agresiunii intalnite in soli de la imbranceli si jigniri, pana la injurii, vulgaritati, intimidarile fizice si verbale, trebuie sa dispara iar toate relatiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-parinte trebuie dezvoltate pe o baza de armonie si toleranta continua, in care puterea de convingere a cuvantului si nu a violentei trebuie sa primeze intru dezvoltarea personala armonioasa si echilibrata a tuturor tinerilor care pasesc pe drumul vietii prin educatia si invataturile primite de la dascalii lor. Initiativa mondiala de a acorda atentie sporita educarii nonviolentei dateaza din 1964. Institutiile de invatamant organizeaza manifestari speciale dedicate acestei zile, desi mesajul are un caracter permanent. Din nefericire violenta in scoli a devenit un fapt obisnuit al timpurilor in care traim, atat la nivel fizic cat si verbal. Poate este un motiv in plus sa acordam mai multa atentie educatiei, principiilor si valorilor morale.
In 1561 apare “Tetraevanghelul”, prima carte româneasca tiparita de diaconul Coresi.
In 1695 Constantin Brâncoveanu primeste ca recompensa pentru serviciile facute Curtii din Viena, titlul de “principe al Imperiului”.
In 1820 Edward Bransfield descopera Antarctica.
In 1933 Adolf Hitler este numit in functia de cancelar al Germaniei, astfel incepe dictatura hitlerista in Germania.
In 1948 este asasinat Mahatma Gandhi, conducator al miscarii de eliberare a Indiei, marcata drept “Ziua martirilor”.
In 1969 are loc ultimul spectacol public al trupei Beatles, pe acoperisul Records Apple din Londra, concert – improvizatie intrerupt de politie.
In 1972 este marcata “Bloody Sunday”/ Duminica Sangeroasa cand trupele britanice ucid 13 catolici la o adunare din Londonderry, Irlanda de Nord.
In 1991, la Bruxelles, “Grupul celor 24” hotaraste sa includa România intre tarile est-europene beneficiare de asistenta in cadrul programului PHARE, program initiat in 1989 ce avea in vedere ajutorarea prin credite si asistenta tehnico-economica a fostelor tari socialiste.
In 1992 are loc reuniunea Consiliului de Ministri ai CSCE – Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa, care din 1994 se numeste Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, OSCE – la Praga; se adopta “Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a institutiilor si structurilor CSCE” si “Declaratia Consiliului CSCE cu privire la neproliferare si transferul de arme” .
In 1995 are loc intalnirea dintre presedintele Republicii Moldova – Mircea Snegur si Bill Clinton – presedintele SUA, prima de acest fel, consacrata in principal ajutorului american destinat dezvoltarii economiei de piata si reformelor politice din Republica Moldova.
In 1855 se naste Ioan Alpar, pictor; in1871, Gheorghe Brăescu – prozator roman; in 1882, Franklin Delano Roosevelt – cel de-al 32-lea presedinte al SUA; in 1885, Iuliu Hossu – episcop unit român, membru de onoare al Academiei Române, cardinal; in 1902, Ion Călugăru (Benjamin Croitoru) – prozator român; in 1931, Gene Hackman – actor American; in1937, Vanessa Redgrave – actrita britanica; in 1937, Boris Spasski – jucator rus de sah; in 1941, Dick Cheney – Vice-presedinte al Statelor Unite; in 1951, Phil Collins – muzician britanic in trupele Genesis, apoi Brand X; in 1961, Laura Grunberg – scriitoare română, iar in 1968, Felipe, Print de Asturias, fiul regelui Juan Carlos al Spaniei.
In 1897 moare Constantin Gogu, matematician si astronom român, membru corespondent al Academiei Române; in 1926, Bucura Dumbravă – prozatoare română, prima femeie care ajunge pe Varful Omu; in 1928, Johannes Fibiger – medic danez, laureat Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1926; in 1951, Ferdinand Porsche – constructor german de automobile, cea mai celebra constructive a sa fiind “VW Käfer”; in 1963, Francis Poulenc – compozitor francez; in 1991, John Bardeen – fizician american, laureat Nobel pentru Fizica in 1956; in 2007, Gheorghe Crăciun, scriitor roman; in 2008, Vintilă Corbul – scriitor roman, iar in 2014, Marioara Murărescu – realizatoare TV.