Cu preotii la alegeri

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a decis ca preotii pot candidala functiile de consilier local si consilier judeten. In acelasi timp insa, Sfantul Sinod a mentinut embargoul impus preotilor in 2004 in ceea ce priveste implicarea in politica. Cu toate ca pot candida la o functie de consilier, preotii nu se pot inscrie in partide politice si nu pot candida la Primarie sau Parlament.

Patriarhia considera ca preotii trebuie sa fie implicati in administratia publica. „O functie de consilier reprezinta prelungirea activitatii sale pastoral-sociale în viata comunitatii locale”, a declarat parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. Preotii care doresc sa candideze la alegerile locale trebuie sa primeasca aprobarea Consiliului Eparhial al eparhiei de care apartin. In cazul in care va fi ales consilier local sau judetean, preotul nu mai este obligat sa aleaga intre parohie si functia dobadita, asa cum erau obligati s-o faca preotii alesi primari pana in 2004.

Toma necredinciosul?

Aceasta decizie a BOR ridica multe semne de intrebare De unde isi vor plati preotii campaniile electorale? Calitatea de preot-candidat la alegerile locale nu contravine cumva calitatii de duhovnic al unei comunitati? Care este raportul preotului concurent cu membrii laici ai parohiei care candideaza la randul lor în numele partidelor? Unii preoti-candidati spun ca biserica trebuie sa fie prezenta in luarea deciziilor la nivel local. Pe de alta parte, teologii sustin ca preotii trebuie sa ramana in biserici si sa se ingrijeasca de sanatatea spirituala a comunitatii.

Judetul Bacau a trait aceasta experienta

Intre 2000 si 2004, in judetul Bacau a existat un preot…primar! Este vorba despre Ionel Vasiloiu, preot intr-o parohie din comuna Magura. Ei bine, acesta nu poate spune ca i-a fost usor sa se imparta intre a-l sluji pe Dumnezeu si administratia publica locala. Au existat destul sesizari si reclamatii venite pe adresa sa, cele mai multe referindu-se la activitatea desfasurata in Primarie.

Foarte multi dintre „enoriasii” care intrau duminica sau in zilele de sarbatoare in biserica si-i ascultau predicile, veneau a doua zi la Primarie si-l luau la rost pe primarul…duhovnic. Mai mult, primarul preot Ionel Vasiloiu a fost obligat, prin Hotararea BOR din 2004, sa aleaga intere calitatea de membru PNL si haina bisericeasca.

Dar, pentru a ramane primar, era necesara sustinerea politica a partidului. Asa ca s-a dezbracat de haina preoteasca, a ramas primar, si a ajuns pana si presedintele filialei locale a PNL, sediul fiind chiar in casa parohiala.

Numai ca, Ionel Vasiloiu a continuat sa intre in biserica, nu ca enorias, ci ca preot! Pentru ca, desi i se interzisese sa mai oficieze sliujbe religioase, o facea pe…blat! Pana la urma, povestea primul preot primar din judetul Bacau n-a fost una cu happy – end, pentru ca primarul s-a ales cu ceva dosare penale, ba a si fost „incatusat” cateva ore de DNA!

Acum, Ionel Vasilou a revenit la profesia sa de baza, cea de preot la Biserica din curtea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Bacau.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*