DOCUMENTAR Anul Nou Chinezesc – Anul Oii sau al Caprei Verzi de Lemn

anul_capreiPe 19 februarie 2015, la a doua Lună Nouă de după solstițiul de iarnă, începe – potrivit calendarului chinezesc – Anul Oii sau al Caprei Verzi de Lemn. Chinezii, aproximativ două miliarde de persoane, de pe întreg globul, vor sărbători cu focuri de artificii, veșminte roșii și mâncăruri specifice Anul Nou Chinezesc, care mai este denumit și „Sărbătoarea Primăverii”.

Anul Oii sau al Caprei este al 4713-lea în calendarul chinezesc și se va încheia pe 7 februarie 2016, fiind urmat de Anul Maimuței. Cele mai favorabile luni ale anului guvernat de semnul Capre Verzi de Lemn sunt: iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie.

În calendarul chinezesc, fiecare an este reprezentat de unul dintre cele 12 animale care alcătuiesc un ciclu calendaristic: șobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, și unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.

2015 este un an în care folosirea abilităților mentale va fi mai importantă decât forța brută, iar bunul simț și înțelepciunea vor face ca pornirile agresive să pălească. Capra sau Oaia reprezintă o energie Yin, un simbol al păcii, al coexistenței armonioase și al liniștii. Numeroase evenimente ce s-au desfășurat pe parcursul ultimilor ani vor avea parte de soluții. Capra, identificată drept partea Yin a duetului Yin&Yang, partea feminină, este mai calmă, fiind atrasă de poezie, artă și soluționarea problemelor într-o manieră lipsită de conflict. Yin este și un simbol al primăverii, timpul când noile ramuri încep să se înalțe spre cer, și al începuturilor, al dezvoltării și evoluției. Lemnul din această combinație este simbolul tuturor lucrurilor vii, al procesului de reînviere, fiind asociat cu copacii.

În acest an vor exista și perioade tulburi, în zodia Dragonului (de la echinocțiul de primăvară de pe 21 martie 2015, până pe 21 aprilie), și în special în zodia Bivolului (de la solstițiul de iarnă, din 22 decembrie 2015, până pe 20 ianuarie 2016). Anul Oii sau al Caprei anterior a fost 2003, iar următorul va fi 2027.

În 2015 nativii mai comozi vor fi împinși spre o viață activă. În plan financiar sunt favorizate persoanele născute în zodiile Șobolan, Capră, Maimuță, Mistreț. În plan sentimental le va merge bine celor din zodiile Câine, Șarpe, Tigru, Cocoș și Capră. La capitolul sănătate cei din Dragon, Iepure și Bivol trebuie să fie ceva mai atenți, mai disciplinați. Cei născuți sub acest semn zodiacal sunt persoane calme din fire și au totodată posibilitatea de a-și păstra echilibrul energetic. Sunt caracterizate de o voință de fier, o capacitate imensă de rezistență și un spirit întreprinzător de invidiat.

Semnul oii sugerează succesul, Oaia este un simbol al artei, asociat cu liniștea și evoluția spirituală. Capra de Lemn este simbolul chinezesc al păcii, armoniei și seninătății, iar anul 2015 va fi unul în care conflictele, indiferent de scara la care se desfășoară, vor fi aplanate. La nivel global, provocările războiului se vor face din ce în ce mai puțin simțite și auzite și vom avea un an al compromisurilor și acalmiei. 2015 este un an universal de vibrație 8, ceea ce reprezintă o încărcătură pozitivă și prosperitate, cifra 8 fiind simbolul bogăției, al banilor și al împlinirilor.

Bărbatul Oaie exercită o mare putere de seducție asupra femeilor nu numai prin modul sau elegant de a fi. Fantezist, manierat, chiar elegant, el nu se angajează în polemici, ci preferă conversațiile amuzante, jocurile de cuvinte; subiectele grave îl plictisesc. În societate are, în general, o atitudine pasivă. Nu acceptă conflictele în care se ferește să intre, sau dacă intră fără voia lui, face tot posibilul să iasă. Nu tolerează vulgaritatea, nici în vorbire, nici în comportament, nu suportă injuriile sau jignirile pe care le consideră rodul unei lipse de educație.

Femeia Oaie exercită o mare putere de seducție asupra bărbaților prin eleganță și blândețe. Are un adevărat cult pentru frumusețe, natura sa visătoare și dispoziția hoinară îndepărtându-o de realitățile cotidiene. Îi plac luxul și confortul și îi place să aibă o viață liniștită, lipsită de griji. Dacă nu-și poate realiza o situație materială stabilă prin forțe proprii, atunci va apela la căsătorie, dar aceasta va fi făcută aproape întotdeauna din interes.

Personalități din zodia Oii/Caprei născute la noi: N. Iorga, Dan Bălteanu, Mircea Eliade, Nicolae I. Manolescu, Petre Bucșa, Alexandru Paleologu, Aurel Manolache, Ion Besoiu, Aurel Giurumia, Mircea Ivănescu, George Cornea, Laura Stoica, Mariana Buruiană, Elisabeta Bostan, Magdalena Popescu, Răzvan Hîncu, Dinu Manolache, Mihaela Runceanu, Dan Chișu, Gabriel Cotabiță, Ștefan Bănică Jr, Simona Dichiseanu.

Personalități din zodia Oii/Caprei născute pe mapamond: Pamela Anderson, Franz Liszt, Rudolf Valentino, Laurence Olivier, Benito Mussolini, Coco Chanel, Mihail S. Gorbaciov, Jane Austen, Anne Bancroft, George Burns, Leslie Caron, Catherine Deneuve, Lord Byron, Robert De Niro, John Denver, Mel Gibson, George Harrison, Julio Iglesias, Mick Jagger, John Wayne, Bruce Willis, Bill Gates, Charles Dickens, Isaac Asimov, Mark Twain, Michelangelo Buonarroti, Whoopi Goldberg, Angus Young, Gary Sinise, Michael Rooker, Nicolas Sarkozy, Vin Diesel, Will Ferrell, Julia Roberts, Carla Bruni, Ornella Muti, Michael Chance, Matt LeBlanc, David Guetta, Jason Statham, Jamie Foxx, Nicole Kidman, Vanilla Ice, Toni Braxton, Mark Ruffalo, Lynn Rachel Redgrave.

O legendă chinezească spune că un băiat pe nume Lei avea o mare turmă de oi, dar a pierdut o mare parte din ele din cauză că țarcul avea gardul rupt. Oile au plecat pe rând din țarc, până când a rămas una singură. Atunci Lei a realizat gravitatea situației și a reparat gardul, iar din acel moment turma sa de mioare a crescut tot mai mult, iar el a prosperat din nou. Morala acestei legende este că trebuie să fim atenți la cei care ne fură meritele și profită de pe urma eforturilor noastre, la falșii prieteni sau la cei care ne stau aproape doar din interes.

Sărbătoarea Primăverii are la chinezi o istorie de circa 4.000 de ani. Anul Nou sau Sărbătoarea Primăverii este cea mai importantă sărbătoare chinezească, comparabilă, ca semnificație, cu Crăciunul pentru occidentali. Datele sărbătorii variază între sfârșitul lunii ianuarie și începutul lui februarie, determinate fiind de ciclurile Lunii. Atmosfera sărbătorească culminează în ultima seară a anului (Revelionul) și în prima zi a primei luni (Anul Nou). Există tradiții diferite pentru celebrarea Anul Nou. Cel mai important fel de mâncare este colțunașul. Miezul nopții este marcat de sute de focuri de artificii. Se stă de veghe toată noaptea întrucât, conform tradiției, dacă stai treaz în noaptea Anului Nou, vei trăi mai mult. Sărbătoarea Primăverii se încheie cu Festivalul Lampioanelor.

Sursa: www.agerpres.ro

Adauga un comentariu

*