Legumele si fructele in alimentaie

Legumele si fructele au un rol esential in alimentatie, fiind surse de vitamine, acid folic, minerale, reusind sa protejeze corpul si sa il apere de diverse maladii.

Fructele si legumele sunt prezente peste tot, dar nu au ocupat niciodata un loc de frunte in alimentatia noastra. In ciuda recomandarilor care spun sa mancam cinci pe zi, consumul nostru ramane printre cele mai sca­zu­te din Europa. Portia recomandata corespunde minimului de fructe si legume ce trebuie consumat zilnic pentru a asigura un aport optim de fibre, vitamine, minerale si alte elemente protectoare.

Fructele si legumele sunt cele mai sanatoase alimente din natura. Naturaletea lor este, de asemenea, este benefica pentru sanatate moralului nostru. Acesta a fost demonstrata prin  petrecerea timpului in a gati si pentru a dezvolta placerea de a crea. Pe de alta parte, placerea de a gati si a degusta stimuleaza secretia de endorfine, moleculele fericirii.

Legumele si fructele sunt furnizoare de glucide, au insusiri diuretice, prin continutul mare de apa, potasiu si glucide usor asimilabile. Proteinele din legumele oleaginoase au o valoare nutritiva care se apropie de aceea a produselor de origine animala.

Proaspete, fructele si legumele reprezinta adevarate surse de substante nutritive pe care cu greu sau deloc le poti inlocui prin intermediul altor alimente. De aceea, este recomandat ca legumele sa fie cat mai putin gatite termic, iar fructele sa nu fie deshidratate sau confiate. In plus, nu doar respectarea numarului de portii potrivit specificului organismului este importanta, ci si diversificarea acestora trebuie avuta mereu in vedere, astfel incat sa existe un echilibru al substantelor hranitoare. Regula de baza in acest sens este mixul de culori, valabil atat in cazul fructelor, cat si al legumelor.

De retinut este faptul ca fructele intens colorate, precum capsuni, fructe de padure, cirese – sunt bogate in antioxidanti, iar legumele a caror culoare este vie sau pala sunt mai bogate nutritional decat celelate. De asemenea, nutritionistii recomanda consumul fructelor si legumelor specifice fiecarui anotimp, astfel incat organismul sa se bucure de intreaga paleta de nutrimenti pe care acestea o contin.

Adauga un comentariu

*