Printre alimentele care pot perturba actiunea medicamentelor cu efect antimicrobian se numara: grepfrutul, sarea, laptele si alcoolul. In functie de tipul de antibiotic administrat, trebuie sa avem grija ce mancam si ce bem, deoarece eficienta acestor medicamente poate fi anulata, redusa sau potentata.
Un produs care trebuie evitat atunci cand luam orice tip de medicatie si mai ales antibiotice este alcoolul. Persoanele care urmeaza un tratament medicamentos cu antibiotice, precum penicilina, trebuie sa evite sa bea alcool pe tot parcursul terapiei, deoarece alcoolul duce la inactivarea antibioticelor.
Specialistii sustin ca exista numeroase interactiuni intre medicatie si alimentatie si, de aceea, atunci cand ne este prescris un tratament, este indicat sa intrebam medicul daca exista restrictii alimentare.
Grepfrutul interactioneaza cu peste 200 de medicamente, printre care si cu antibioticele, avertizeaza specialistii. De aceea, se recomanda ca acest fruct sa fie evitat in orice tip de tratament medicamentos.
Sare trebuie redusa atunci cand luam antibiotice din clasa penicilinelor. Laptele este un alt aliment care trebuie consumat cu precautie atunci cand luam antibiotice, deoarece poate reduce absorbtia substanţelor active, deasemenea alimentele bogate în vitamina A, asa cum sunt si laptele, branza, patrunjelul, spanacul, salata verde, galbenusul de ou si uleiul de ficat de peste, deoarece pot determina aparitia hipertensiunii intracraniene. Totusi, astfel de alimente pot fi consumate la cateva ore dupa ce a fost administrat antibioticul.
Iaurtul şi silimarina protejeaza stomacul pentru a reechilibra flora intesinala si pentru a ne proteja ficatul, este bine ca pe durata tratamentului cu antibiotice sa consumam alimente bogate in probiotice, precum iaurt, chefir sau sana. De asemenea, suplimentele alimentare cu prebiotice si cele cu substante antioxidante puternice, precum silimarina, sunt si ele indicate in astfel de situatii. Specialistii recomanda si consumul de seminte de in macinate si de anghinare atunci cand luam antibiotice.
Specialistii avertizeaza ca asocierea antibioticelor cu anumite alimente poate declansa o serie de efecte adverse atat la nivel digestiv, cat si la nivel cerebral.