Soia este o planta tot mai des folosita in industria alimentara si in cadrul tratamentelor naturiste datorita beneficiilor sale numeroase. Tot mai multe alimente contin preparate din soia.
Soia contine la fel de multe proteine ca si carnea, si de aceeasi calitate. Contine, de asemenea, fier si complexul de vitamine B, este o sursa bogata de fibre , de izoflavonoide, care fac parte din familia fitoestrogenilor care se gasesc si in naut, seminte, vin rosu, ovaz si in legumele cu pastai.
Insa exista unele aspecte nestiute destre soia, faptul ca ne ajuta in reducerea accidentelor vasculare, intareste oasele si imbunatateste digestia.
Afectiunile cardiovasculare
Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sanatatii intregului organism, dar si substantele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sange si ajuta la diminuarea cantitatii de colesterol rau din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine. Astfel, soia te tine departe de un eventual atac de cord, chiar si de accidente vasculare cerebrale.
Sistemul osos
Produsele alimentare pe baza de soia au o cantitate ridicata de calciu, acesta fiind folosit si ca fortificat alimentar natural deoarece ajuta la coagulare. In plus, soia contine magneziu si fosfor, considerati factori adjuvanti calciului in imbunatatirea sistemului osos.
Mai mult, proteinele din soia sunt mult mai bune pentru organism decat cele animale, pentru ca ajuta la fixarea calciului in oase, pe cand proteinele animale ii permit sa fie eliminat cu usurinta prin urina.
Sistemul digestiv
Soia este o sursa excelenta de fibre, iar laptele de soia are mai multe fibre decat laptele de vaca. Astfel ca fibrele au un aport important in mentinerea unei bune diete, in imbunatatirea tranzitului intestinal, in reducerea riscului de aparitie a constipatiei si in prevenirea cancerului de intestin sau a hemoroizilor.