Cafeneaua subiectelor – Continuitati… (I)

Textele ce urmeaza au foat scrise cu circa 140 de ani in urma de un observator extrem de atent si critic al realitatilor romanesti din acele vremuri si orice asemanare cu cele din Romania de astazi nu par catusi de putin intamplatoare… Autor: Mihai Eminescu.

„De la miscarea din 48 si pana astazi, natiunea romaneasca, pe terenul politic, n-a facut alta decat a se lepada sistematic de orice traditie, a rasturna orice autoritate, a arunca departe orice s-ar fi numit original in viata ei nationala, si in acelasi timp a adopta (…) toate reformele, toate calapoadele internationale, in viata politica si intelectuala, in limba, in moravuri, in tot”.

„Productia noastra atarna de la buna vointa cerului, de la mila elementelor lui”.

„Libertate fara margini pentru orice individ, pentru toate necurateniile ce s-ar scurge din cele patru colturi ale lumii, in Romania ca si in America (…) republici mari si mici, prezidenti de republica pe toate ulitele si-n toate cafenelile, in Romania ca si in America; siretenia, viclesugul si cinismul virtutii cetatenesti; gheseftul, scopul si politica umanitara, mijlocul…”

„Exploatat si schingiuit de multe ori de fiecare functionaras, cu o justitie cu forme nepricepute de el, judecat si condamnat fara sa fi avut cunostinta de terminile judecatoresti, stramutat in mod arbitrar de pe pamanturile primite in virtutea legii rurale, fara ca de multe ori reclamatiile sa fie ascultate din cauza influentei arendasului sau a proprietarului, sub asemenea imprejurari, ce ideie trebuie sau ar putea sa aiba sateanul de stat!”

„Dar inca un alt fenomen, care nu poate fi trecut cu vederea, – aceasta este emigrarea populatiei din Romania in Bulgaria, in Serbia, chiar si in Basarabia (…) la care locuitorul nu e indemnat, decat prin consideratia gasirii unui trai mai bun si mai usor. Aceasta emigrare (…) dovedeste mizeria in care se afla populatia agricola…”

„In cultul nostru pentru straini si in nepasarea de ce e national (…) am facut tot pentru a sustine pe straini si industria straina…”

„Ne miram cu totii de multimea crasmelor in tara noastra… (…) Care au fost rezultatele? O populatie nesanatoasa, fara energie de caracter, fara energie economica, care isi vinde munca pe bautura, o populatie in care moartalitatea creste in mod inspaimantator, iar sudoarea muncilor ei se capitalizeaza in mainile unui element fara patrie, fara limba, fara nationalitate…”

„Pe strada Lipscani, pe Calea Mogosoaiei s-a inmultit si se tot inmulteste numarul caselor de schimb, ale zarafilor. Oare sunt in Bucuresti atatea afaceri ca sa fie trebuinta de atatia zarafi?”

„In numele libertatii se face camata fara margine; in numele egalitatii si fraternitatii deschidem bratele tuturor elementelor stricate, pe care le recruteaza, chiar societatile hipercivilizate, si in numele natiunei romane, facem politica radicala, aspirand la o republica, ba chiar si la mai multe”.

„Toata mizeria noastra publica o imbracam in formele poleite ale civilizatiei calpe, precipitarea noastra spre fundul raului o numim progres, fierberea unor elemente necurate si lupta lor cu elementele ce au mai ramas inca sanatoase in tara se numeste politica”.

„Toate miscarile noastre au fost tratate de vecini cu o rara lipsa de generozitate si cu o nedreptate nemaipomenita fata cu alte popoare”.

„Aceasta din urma putere (Rusia, n.n.) este poate unica, care batand s-a latit, batuta n-a pierdut nimic, sau aproape nimic, caci inauntrul ei toate s-au facut pe incetul, fara nici un fel de saritura; nici o batalie pierduta n-a facut-o sa piarda tinta fixata inainte”.

„… adeca vor sa creeze un Guvern de zece ori mai scump, c-un personal de zece ori mai numeros si mai netrebnic decat cel de azi, care sa se schime din trei in trei ani si sa se sature toti, caci numai cu libertatea, egalitatea si fraternitatea sadea nu se carpesc toate coatele rupte”.

„Omul (…) crede ce-i spun gazetele, care ies ca ciupercile asupra alegerilor (…) tiparite pe datorie, si astfel omul, bezmeticit, alege cinstitele obraze propuse si se injgheaba Camera liberala”.

„… deci cauta sa fie alesi, ca sa tremure ministri de dansii si sa li se faca treburile…”

„De la un capat al tarii pana la altul se conrupe orice simtire curata, orice om onest”.

„Un arendas e dat afara de pe mosia Statului, pentru ca, desi are o avere intreaga bagata in semnaturi, n-au platit la termen si un deputat vrea sa ia mosia cu pretul jumatate si sa se foloseasca si de semnaturile omului… si tot asa in infinitum”.

„Betia de cuvinte din gazetele romanesti e numai intrecerea betiei de cuvinte din cele straine. (…) Gazetarii nostri au mai multa nevoie de gura decat de cap”.

„Civilizatia adevarata a unui popor consista, nu in adoptarea cu deridicata de legi, forme, institutii, etichete, haine straine. Ea consista in dezvoltarea naturala, organica a propriilor puteri, a propriilor facultati ale sale. Nu exista o civilizatie umana generala, accesibila tuturor oamenilor in acelas grad si in acelasi chip, si fiecare popor isi are civilizatia sa proprie…”

Alti actori – aceeasi piesa.
Si alti regizori.
Iar naravurile – aceleasi.

Ovidiu GENARU

Adauga un comentariu

*