Bordeaux, Champagne, Provence si Beaujolais sunt doar cateva dintre regiunile din Franta unde ciorchinii de struguri se intind lenesi sub soare si dau nastere unor vinuri faimoase in toata lumea. Intreaga Franta este impanzita de vite de vie, iar pentru iubitorii de vin, orice colt al Hexagonului este o destinatie de vacanta de vis.
Te invitam intr-o calatorie scurta printre regiunile viticole din Franta, ghidati de infograficul realizat de winefolly.
Champagne
Prima oprire o facem in regiunea care ne-a dat bautura cu care sarbatorim orice eveniment important din viata noastra : sampania. Situata la 144 km de Paris, inspre nord-est, regiunea Champagne se intinde 34,000 ha. Oriunde te-ai uita, sunt podgorii peste tot, care produc o medie de un milion de sticle de sampanie pe zi. Orasele locale Épernay si Reims sunt locurile de unde vin si unii din cei mai mari producatori de sampanie din lume: Moet Chandon si Mumm. Zona Champagne s-a impus in timpul Belle Époque („Epoca Frumoasa”), perioada de liniste si prosperitate de aproximativ treizeci de ani de dinaintea Primului Razboi Mondial si este, in continuare, una din cele mai faimoase regiuni viticole din lume.
Bordeaux
Situat la 500 de km de Paris, in sud-vestul Frantei, Bordeaux este renumit pentru vinurile sale scumpe. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca cele mai multe vinuri din regiune sunt de fapt accesibile ca pret si foarte bune: preturile medii sunt undeva sub 20 de dolari.
Regiunea este divizata in 28 sub-regiuni. Zonele care produc vinuri scumpe sunt, de multe ori, chiar langa cele care produc vinuri mai ieftine. Cum este posibil asa ceva? Ei bine, pretul variaza deoarece vinurile depind foarte mult de microclima, care poate varia de la o colina la alta.
Burgundia
In limba franceza se numeste Bourgogne, iar capitala este orasul Dijon, faimos la randul lui pentru mustar sau celebru. Chiar daca nu se intinde pe o suprafata prea mare, Burgundia are o influenta mare asupra industriei vinului. Aici se produc unele din cele mai scumpe vinuri din lume, insa exista si vinuri la preturi accesibile. Toti mai multi producatori de aici au investit in viticultura organica si biodinamica.
Valea Ronului
A fost un hub pentru cultura vinului inca din vremurile antice si nu si-a pierdut din popularitate nici in ziua de azi. Romanii au fost cei care au cladit atat podgoriile, cat si reputatia zonei. Vitele de vie sunt plantate pe ambele parti ale raului, la sud de Lyon. Atat partea de nord cat si cea de sud a Ronului sunt unice din punct de vedere geografic, al solului si al varietatilor de struguri.
Beaujolais
Este o zona micuta chiar la sud de Burgundia. Este una din putinele regiuni de vin din Franta care nu pretind ca sunt pretentioase. Ba mai mult, cele mai multe vinuri Beaujolais sunt vandute imediat ce au fost imbuteliate. Asa a luat nastere sarbatoarea anuala „Beaujolais Nouveau” care presupune prima degustare a vinului produs in anul respectiv, sarbatorita in prezent in intreaga lume.
Alsacia
Este o regiune din estul Frantei, invecinata cu Germania. Din cauza pozitionarii, a fost campul de lupta dintre Franta si Germania secole intregi. Drept urmare, atat mancarea, cat si vinurile din Alsacia sunt un mix intre cele doua popoare. In viticultura din zona, domina soiurile Gewurztraminer si Riesling insa sunt produse diferit aici. Doua cuvinte trebuie sa stii cand vine vorba de aceasta regiune a Frantei: Dry Riesling/Riesling sec
Provence
Frumoasa Proventa, faimoasa pentru lanurile sale de levantica este, probabil, printre cele mai subestimate regiuni viticole din Franta. Insa regiunea are un climat excelent pentru struguri, cu zile calde si ierni reci, cu temperaturi moderate si celebrul vant « Mistral » care mentine vitele de vie uscate si fara daunatori. Proventa este singurul loc din Franta care se concentreaza pe vinurile rose, asa ca daca ajungi aici, savureaza numaidecat un pahar.
Languedoc Roussillon
Situata la sud, in continuarea Coastei de Azur, regiunea se intinde de-a lungul Marii Mediterane si este la fel de subestimata ca si Proventa. Cunoscatorii in materie de vin o apreciaza pentru blendurile sale unice, cu arome intense si bogate.
Regiunea de sud-vest
Cunoscuta drept « coltul ascuns al Frantei », aceasta regiune este marginita de Pirinei si Spania, la sud, Bordeaux la nord si Atlanticul la vest. Desi este regiunea viticola de pe locul 5 ca marime, este cea mai putin populata – doar 10 locuitori pe o suprafata de 2 500 m2 – batrani care locuiesc relaxati la tara. Pozitionarea geografica in imediata apropiere a Bordeaux-ului face ca vinurile produse aici sa fie foarte asemanatoare ca varietate, calitate si metoda de producere.
Sursa: www.foodstory.ro