Aşa cum nu îţi poţi imagina primăvara fără ghiocei, zambile ori lalele, la fel de ternă ţi s-ar putea părea fără urzici, spanac, ceapă verde, leurdă ori lobodă. Aceste verdeţuri sunt „aur verde“ pentru organismul tău, de aceea, învaţă cum trebuie consumate pentru o sănătate de fier.
Spanacul te pune pe picioare după boală
Ştim bine că spanacul era planta-minune care reda puterile lui Popeye Marinarul atunci când îi era mai greu. Spanacul este recomandat în special în tratamentul anemiei, în convalescenţă şi astenie datorită conţinutului bogat de fier, vitamina C, calciu şi magneziu.
Poţi prepara un suc din 1-2 mâini mari de spanac (cu tot cu codiţe), 2 mere mici şi 150 ml de apă, pe care le amesteci în blender. Acest suc este benefic în probleme digestive. Consumul a 1-2 pahare pe zi timp de 2 luni poate „curăţa“ colonul. De asemenea, e bun în lupta cu cancerul ovarian, de prostată, de piele sau de stomac. Clăteşte-ţi ochii cu acest suc atunci când îi simţi uscaţi sau ai senzaţie de mâncărime.
Loboda, remediu în reumatism
Loboda nu creşte de ieri de azi în grădinile româneşti. Ca şi spanacul, este o plantă diuretic-depurativă, remineralizantă şi vitaminizantă, având recomandări terapeutice asemănătoare. Dincolo de ciorbele delicioase din frunze de lobodă, planta este recomandată şi în câteva afecţiuni.
Pentru dureri reumatismale, poţi prepara un decoct din lobodă uscată. Peste 2 linguriţe de plantă, torni un pahar cu apă clocotită şi laşi 30 de minute. Strecori şi iei câte 2 linguri de 3-4 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.
Urzica are acţiune depurativă
„Urzica te muşcă, dar te vindecă“, spune o vorbă din popor. Planta creşte de 2000 de ani pe toate continentele şi este bogată în carotenoide (provitamina A), cu acţiune regeneratoare a pielii şi a mucoaselor, în vitamine B2, C, K, acid folic şi pantotenic, flavonoizi, taninuri şi uleiuri volatile cu efect tonic, cicatrizant şi antiinflamator.
Urzica este un bun depurativ( curăţă corpul de toxine şi alte substanţe nocive), iar decoctul din frunzele şi rădăcina acestei plante are numeroase efecte benefice: distruge viermii intestinali, stimulează metabolismul secreţiei biliare, este un tonic pentru scalp şi păr, fiind indicat şi în boli reumatice sau gută. Fierbi la foc mic 2 linguri de frunze mărunţite în 300 ml de apă timp de 5 minute. Bei zilnic câte o cană, timp de 2 săptămâni.
Pentru combaterea constipaţiei, prepari, decoctul din rădăcina de urzică fierbând-o în 300 ml de apă, la foc mic, timp de 10 minute. Laşi la infuzat 5 minute. Bei câte o cană pe zi, timp de 2-3 săptămâni. Pentru tratarea stomatitelor, poţi face o infuzie din 2 linguri de frunze mărunţite la 200 ml apă clocotită). Strecori după răcire şi faci gargară. În caz de pancreatită şi diabet, fitoterapeuţii recomandă o infuzie preparată din 40 g de frunze de afin, 20 g frunze de dud, 20 g de teci de fasole şi câte 10 g de frunze de nuc şi frunze de urzică. Pui la o cană cu apă o lingură din acest amestec şi bei 2 căni pe zi, timp de o săptămână. Apoi, faci pauză 3 zile şi reiei tratamentul; îl poţi repeta de cel puţin 5 ori pe an.
Măcrişul, de ajutor în boli hepatice
Cei care au citit cărţile lui Jules Verne îşi aduc aminte, poate, de naufragiaţi din „Insula misterioasă“, care, au găsit măcriş şi au scăpat de scorbut (boală cauzată de lipsa vitaminei C şi care se manifestă prin slăbirea forţei musculare, anemie, sângerarea gingiilor, căderea dinţilor, apariţia unor răni deschise). Pentru cei afectaţi de această boală cel mai bun este sucul din frunze proaspete.
Pentru afecţiunile hepatice şi în curele de detoxificare, măcrişul este un bun aliat. Dacă foloseşti rădăcină de măcriş, poţi lua, de 3 ori pe zi, câte un vârf de cuţit de pulbere de rădăcină de măcriş, ţii 10 minute în gură, după care înghiţi cu puţină apă. Poţi face un decoct din 2 linguriţe de rădăcină bine mărunţită, pe care le pui la fiert în 250 ml de apă. Bei câte 2 căni pe zi. Frunzele de măcriş fierte pot fi folosite în tratamentul unor boli de piele, sub formă de cataplasme. Tratamentul poate dura câteva luni, până la vindecarea deplină. Deoarece măcrişul este bogat în, el poate fi folosit şi pentru tratarea anemiilor.
Ştevia combate obezitatea
Ştevia este o plantă bogată în vitaminele C şi K, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier şi zinc. Ajută la eliminarea excesului de apă din corp, la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi la detoxificarea organismului, ceea ce o transformă într-un aliat de nădejde în lupta cu obezitatea.
Pentru obţinerea efectelor dorite în lupta cu kilogramele în plus, consumă 70 de g de frunze crude de ştevie, sub formă de salată, în care adaugi ulei de măsline şi lămâie, după gust. Nu consuma lichide înainte sau după masă, pentru a uşura digestia acestei plante. Medicina populară recomandă ca remediu împotriva furunculelor şi abceselor cataplasmele calde cu frunze de ştevie şi untură, în cantităţi egale.
Untişorul, soluţie naturală în hemoroizi
Untişorul este cunoscut în popor unul din cele mai bune remedii naturale împotrivahemoroizilor. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată sau de rădăcină uscată la 200 ml de apă fiartă. Infuzia este bună atât în tratamentul hemoroizilor, cât şi al varicelor şi al bolilor de piele. Consumă o cană pe zi timp de 2-3 săptămâni sau până la reducerea simptomelor.
Sursa: www.clicksanatate.ro