Persoanele care obişnuiesc să facă mişcare în tinereţe sunt mult mai ferite de demenţă la bătrâneţe, susţin specialiştii în domeniu.
Exerciţiile de tip cardio, cum sunt alergatul, înotul sau ciclismul, îmbunătăţesc capacităţile de gândire şi memorie pentru următorii 20 de ani.
În cadrul cercetării, publicate în Jurnalul Medical ,,Neurologia”, specialiştii de la Universitatea din Minnesota (SUA) au analizat starea de sănătate a 3.000 de persoane cu vârsta medie de 25 de ani.
Ei au fost supuşi testelor cardiovasculare (inclusiv cele pe banda de alergat) în primul an de studiu, după care le-au reluat 20 de ani mai târziu.
De asemenea, participanţii au completat mai multe teste de memorie după 20 de ani de la începerea cercetării.
În funcţie de rezultatele testelor cardiovasculare, a celor de memorie, dar şi a capacităţii lor fizice, oamenii de ştiinţă au observat că participanţii care au făcut mişcare în tinereţe aveau o memorie mai bună.
În schimb, cei care erau mai sedentari au obţinut rezultatele mai mici la testele cognitive.
,,Multe studii au arătat câte beneficii aduc exerciţiile fizice sănătăţii. Există o legătură directă între activitatea fizică pe care o facem în tinereţe şi modul în care ea ne protejează de demenţă la vârsta a treia”, a afirmat medicul David Jacobs, autorul studiului.
Sursa: www.clicksanatate.ro