Hiperhidroza sau transpiraţia abundentă este o afecţiune incomodă întâlnită la peste 3% din populaţia planetei. Persoanele afectate se confruntă deseopri cu situaţii stânjenitoare şi anxietate din cauza transpiraţiei în exces şi le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializare sau chiar pierderea locului de muncă.
Cele mai predispuse zone vizate de hiperhidroză sunt subraţul, tălpile, palmele, zona de deasupra buzei superioare şi cea dintre picioare. În unele cazuri, transpiraţia este localizată doar pe anumite porţiuni de corp, cum ar fi capul sau mâinile, în timp ce alte persoane transpiră pe întreaga suprafaţă a corpului. Vestea bună este că în prezent există numeroase tratamente pentru această problemă, însă transpiraţia excesivă poate fi în cele mai multe cazuri un simptom al unei afecţiuni ascunse, precum infecţia, anxietatea sau hipertiroidismul, şi nu neapărat o boală în sine.
Cauza apariţiei hiperhidrozei este una destul de complexă. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că hiperhidroza apare ca urmare a unei întreruperi de informaţie între hormoni şi hipotalamus, centru din creier care controlează nervii responsabili cu activitatea glandelor sudoripare.
Dieta potrivită poate împiedica transpiraţia în exces. Ca în multe alte afecţiuni, regimul alimentar joacă un rol foarte important. Dacă transpiri mai mult decât în mod normal, e bine de ştiut că trebuie evitaţi carbohidraţii complecşi, optându-se în schimb pentru cerealele cu conţinut ridicat de fibre, laptele consumat trebuie să aibă cât mai puţine grăsimi iar cantitatea de sare şi de condimente trebuie limitată drastic. De asemenea, este important a se consuma alimente bogate în calciu, a se evita cele cu miros pronunţat, cum este ceapa sau usturoiul, pentru că pot da un iz şi mai neplăcut transpiraţiei şi a se consuma cât mai multe lichide, de preferat apă, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism şi pentru a menţine constantă temperatura corpului. Unele substanţe precum cafeina, Guarana şi anumiţi compuşi din ceaiuri, dar şi administrarea de medicamente antidepresive, de tiroidă sau cele pentru tratamentul răcelilor pot stimula producerea transpiraţiei.
Remediile naturale sunt de asemenea un sprijin demn de luat în seamă în tratamentul hiperhidrozei, deoarece, prin acţiunea lor pot ajuta sistemul nervos să racţioneaze corespunzător iar astfel cantitatea de sudoare este mult diminuată. De fapt, ajutoarele din natură sunt folosite cu succes în medicina tradiţională de mii de ani.Enumerăm mai jos câteva dintre ele.
Deodorantul din piatră de alaun – acest cristal natural extras din minele asiatice este extrem de eficient împotriva transpiraţiei şi a mirosurilor neplăcute şi, mai presus de toate, nu acoperă mirosul ci împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile cu apariţia acestuia. Nu are în compoziţie parfum, este 100% natural şi se aplică pe zonele cu probleme, umezind puţin în prealabil piatra. Astfel de produse pot fi găsite în orice magazin naturist, au preţuri convenabile şi prezintă multiple avantaje: pot fi folosite pe o perioadă lungă de timp, nu pătează hainele, pot fi folosite şi pe pielea sensibilă, iritată şi calmează arsurile provocate de expunerea prelungită la soare.
Bicarbonatul de sodiu aplicat pe zonele cu probleme chiar după ce s-a ieşit de la duş are efect răcoritor şi chiar dacă nu împiedică transpiraţia, neutralizează acizii care dau mirosul neplăcut.
Oţetul din cidru de mere se poate aplica local înainte de a merge la culcare sau poate fi băut, dar se recomandă a fi îndulcit cu miere pentru că nu are un gust tocmai plăcut. Acesta are efect astringent iar folosirea regulată timp de mai multe zile poate reduce semnificativ cantitatea de sudoare.
Consumul zilnic ceai de salvie cu muşeţel dă rezultate în 2-3 săptămâni. Se amestecă o linguriţă de salvie uscată sau proaspătă cu o linguriţă şi jumătate de petale de muşeţel şi adaugă conţinutul într-un ibric cu 200 ml de apă fiartă. Se aoperă recipientul şi lasă la infuzat pentru 10 – 15 minute, după care adaugă o linguriţă de miere pentru a îndulci ceaiul rezultat.
Mare grijă însă la salvie, nu trebuie consumată pe o perioadă mai lungă de o lună deoarece poate cauza mesntre abundente sau sângerare excesivă în urma unei leziuni minore.
Deseori, hiperhidroza este cauzată de carenţa de magneziu, mineral esenţial pentru întregul corp. Potrivit unor cercetări, administrarea de 400 de miligrame de magneziu zilnic pot ajuta la un mai bun control al transpiraţiei excesive în doar o săptămână, deci consultaţi-vă medicul pentru prescrierea corectă a suplimentelor sau a alimentelor bogate în magneziu -legume verzi şi colorate, fructe, seminţe, nuci, lapte, peşte, soia.
Brusturele este o plantă cu puternic efect astringent şi ajută la purificarea sângelui şi a fluidelor corporale. Acesta poate fi consumat sub formă de ceai, care este totuşi destul de amar şi are un uşor efect laxativ, sau sub formă de tinctură aplicată pe zonele afectate de hiperhidroză.
Alte trucuri pentru a ţine sub control transpiraţia sunt: duşurile zilnice cu geluri sau săpunuri fără parfum, cu rol antibacterian, îmbrăcămintea din bumbac şi evitarea materialelor sintetice şi a încălţămintei neadecvate temperaturilor, care nu permit aerisirea pielii, evitarea stresului şi folosirea antiperspirantelor pe bază de clorură de aluminiu, care blochează transpiraţia. Consumul de pir sau iarba-câinelui cum este numită în mod traditional ajută la distrugerea bacteriilor şi microbilor care provoacă mirosul neplăcut al transpiraţiei.