– Sunteti vazut ca un Richelieu al Partidului Democrat din Bacau. Ce ascundeti sub sutana? O sabie cumva, la fel ca inaltul prelat?
– (Rade) Nu, nu… Probabil ca echipa PD Bacau s-a mentinut cu probleme, cu barfe, cu unele conflicte, iar eu am fost liantul acestei echipe, cel care i-a adus de fiecare data la masa tratativelor. Asta pentru ca sunt un bacauan foarte bine informat cu privire la tot ce inseamna viata politica si administrativa pe plan local, cu lucrurile bune, dar si cu cele mai putin bune. Nu ma consider un Richelieu al Partidului Democrat! N-am sapat pe nimeni, daca voiam un post imi aratam coltii!
– Un social-democrat cum erati dumneavoastra prin 1996 a privatizat mai mult de trei sferturi din averea statului comunist din judet. Nu aveti remuscari ideologice?
– Nu, nicio remuscare! Daca sunt remuscari, sunt pentru ca n-am terminat mai repede privatizarea. La sfarsitul lui 2000, in Bacau nu mai exista nicio firma de stat privatizabila, cu exceptia celor mari, de care se ocupa Bucurestiul. O privatizare facuta la timpul ei, dar dupa lege, nu pe sub masa, va aduce multi bani la buget si clarifica zona bugetara.
– O clarifica si, de multe ori, clarificarea inseamna faliment…
– Falimentul este vazut de foarte multi ca un „bau-bau”. Dar falimentul nu inseamna neaparat desfiintare, poate insemna o vanzare, o schimbare a unui actionariat care nu a reusit sa faca performanta dupa privatizare.
– Tragand linie, sunteti pe plus cu succesul privatizarilor?
– Au fost si anumite privatizari considerate la ora aceea de succes care m-au dezamagit in timp. Un exemplu este Elbac, societate care avea o pozitie foarte buna pe piata si o avere imobiliara de milioane de euro. Dar s-a ajuns la faliment, cred eu din cauza unui management… inadecvat. La fel si Robinete Industriale care, dupa piata si hectarele de pamant detinute, n-ar trebui sa fie in situatia de acum. Au fost si privatizari criticate la vremea respectiva, de exemplu hotelurile din Bacau, despre care s-a spus ca ar fi fost vandute sub pret. Acum vedem ca toate cele trei au o politica de dezvoltare frumusica, iar ‘Moldova’ si ‘Decebal’ au trei stele, sunt modernizate.
– Cu ce-i mai bun Vasile Nistor decat Constantin Draganuta?
– Ca politician este mai bun, are experienta, simte politica mai bine decat mine. Suntem si parteneri de afaceri, ne-am impartit zonele: el cu politica, eu sper sa dovedesc ca sunt mai bun in cealalta parte. Oricum, imi impart timpul intre afaceri si politica.
– Ce i-a lipsit lui Constantin Avram pentru a face parte din echipa PD?
– (Pauza mica, de alegere a expresiilor potrivite) Diplomatia! Este un coleg bun, chiar deosebit. Lucrurile bune sunt peste cele mai putin bune, insa este orgolios peste o anumita… limita.
– Sechelariu a izolat Bacaul, Stavarache nu-l poate deschide.
– In primii patru ani de mandat, Sechelariu nu a blocat Bacaul. Daca vorbim de toti cei opt ani, atunci… Dupa nici doi ani, este prea devreme sa spunem ca actualul primar nu a reusit sa deschida Bacaul. Asteptarile oamenilor sunt foarte mari, de la Stavarache se vrea, un exemplu concret, mentinerea standardelor de curatenie cu care ne-am obisnuit, si aici mai are de treaba. Cat despre deschidere, rezultatele nu se vad imediat. Nu-i fac recomandari, dar cred ca trebuie sa se aplece spre mediul de afaceri, de unde vine sprijin, vin idei, vine aceasta deschidere. Amandurora li s-a imputat de cercurile oamenilor de afaceri existenta grupurilor de firme, dupa 2004, inlocuirea unui grup cu altul. Din discutii, chiar lunare, Stavarache ar invata multe lucruri de la oamenii de afaceri.
– Care a fost ultimul motiv de insomnie?
– Daca ne referim la politica, poate nu a fost un motiv de insomnie, dar a fost o suparare foarte mare in momentele neintelegerilor din Alianta, mai exact numirea viceprimarului municipiului Bacau. Ne-am simtit tradati de parteneri. Din cealalta parte, cea personala, n-am avut motive de insomnie, bat in lemn!
– Spuneti-mi primii cinci oameni care au influentat decisiv, in bine sau in rau, existenta Bacaului in ultimii 16 ani.
– (Tacere lunga) E cea mai grea intrebare… si ma abtin sa dau anumite raspunsuri. M-as fi mandrit sa spun ca este o persoana care, din 1990, este varf de lance al dezvoltarii noastre… Ma abtin, cu scuzele de rigoare.
– Familia va reproseaza ca, pe langa afaceri, dati politicii prea mult?
– In prima perioada, pana in 2000, da! Dupa, a devenit ceva obisnuit. Acum, daca intr-o sambata nu ma duc la partid, ma intreaba: „Dar de ce stai acasa, nu ai treaba la partid?”. Viata de partid face parte din viata mea si familia accepta, sotia si fiicele mele nefacand politica deloc. Fetele sunt departe de zona asta, una vrea arhitectura, cealalta medicina, dar nu se stie niciodata.
– Nu va venit niciodata sa va rupeti de tot si toate, sa va refugiati intr-un colt linistit de lume?
– Nu! Mie imi place, de exemplu, in Bucuresti, unde-i aglomeratie. Am nevoie de comunicare. De discutie. In concediu, doar primele doua zile nu raspund la telefon. Dupa aceea, imi revin, incep eu sa sun, intru in legatura cu cei din Bacau. Am si destui prieteni, ne cautam…
– Ce afacere ati visat sa faceti si nu v-a iesit?
– Am dorit ca la Ilba, unde sunt asociat cu Vasile Nistor, sa ridicam pe cele trei hectare de la intrarea in Bacau un centru comercial de mari dimensiuni. Dar ne trebuia o suma foarte mare sau un parteneriat. N-am gasit suma necesara. (Cu regret) Mi-ar fi placut un mall, un magazin gen Metro, sa intram cu buldozerele in halele care mai sunt acolo. Era o afacere destul de profitabila, dar n-a iesit… Oricum, afacerile noastre sunt in zona imobiliara: inchirieri spatii, cumparari-vanzari terenuri. Si prestari servicii, dar mai putin.
– Ce va lipseste ca sa fiti prim-ministru?
– In primul rand, nu mi-as dori. Sunt foarte multe calitati si nu…
– Modest?
– Nu cred, nu cred! Dar nu din cauza modestiei nu imi doresc, ci din cauza calitatilor. Ca prim-ministru trebuie sa ai calitati manageriale exceptionale si calitati de politician. Mai este vorba si de politica externa, iar din provincie… Cred ca sunt oameni cu calitati exceptionale, mai mari si mai multe decat cei care au fost ori sunt in aceasta functie in Romania.
Nelu BROSTEANU
mda, un portret frumos, pacat ca sufera de inconsistenta, moralitate.
daca alegerile viitoare le va castiga gigi va da mana si cu el, important e sa ramana la cascaval.
eri la psd azi la pd si maine la png.
ramane fidel cascavalului si nu convingeri politice.
😉
lasa l domnule ca are dreptate.dc ar fi sa fi vrut vreo functie o obtinea dar asa a lasat sansa unor tineri sa se afirme.ca sunt neam cu el e partea a doua, dar trebuie sa ne gandim:el e mai in varsta ar mai fi rezistat in functie si/sau politica cativa ani, asa vine cumnatul lui, cucuianu, si cu relatiile si pilele pe care domnul draganuta le are e mai in avantaj.oricum pe cumnat si pe nistor il lasa cu politica iar draganuta sta frumusel ferit de ochii mass-mediei si implicit de public si isi vede de afaceri si cresterea averii.
sa te inteleg mai exact, d-l draganuz e bine intetionat.
nu-si sufleca manicile, lasa pe alti ;-).
inseamna ca e uptodate cu legislatia
si mearga la sigur, pitoneaza cercu de actiune cu rude.
Draganuta e un borfas care are pretentii de …gentleman. Dumnezeu ii da acum si lui necazuri asa cum si el a creat altora in urma cu ani de zile …