În perioada 11 – 12 iunie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău, organizează faza zonă a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat.
În această etapă îşi vor arăta cunoştinţele, abilităţile şi măiestria în stăpânirea tehnicilor pentru descarcerare şi salvarea vieţii şase echipaje de pompieri militari din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Bacău, Neamț, Iași, Suceava, Vaslui şi Botoșani. Activităţile ocazionate de acest eveniment vor debuta joi, 11 iunie a.c., la ora 08.45, în parcarea Arena Mall, din municipiul Bacău. Competiția organizată în premieră în județul Bacău se va desfășura după următorul program:
Joi, 11 iunie – 8:45 – 9:30 – Festivitatea de deschidere; 9:30 – 14:30 – Desfășurarea probelor de concurs.
Vineri, 12 iunie – 8:45 – 13:00 – Desfășurarea probelor de concurs; 13:00 – 14:00 – Festivitatea de premiere și închiderea Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat – faza zonă. Competiţia Naţională de Descarcerare şi de Acordarea Primului Ajutor Calificat cuprinde două probe, ce se desfăşoară în două etape: Descarcerarea din vehicule şi Acordarea primului-ajutor calificat. Proba Descarcerarea din vehicule, urmărește dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește salvarea victimelor. Pe parcursul exercițiului, evaluatorii urmăresc cu prioritate comanda intervenției, siguranța, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească și folosirea eficientă a echipamentului. În cadrul probei, echipajele trebuie să fie în măsură să identifice cele mai bune practici/tehnici de descarcerare din vehicule, precum și să promoveze eventualele idei inovatoare privind tehnicile de descarcerare din vehicule, acesta fiind și un prilej excelent pentru realizarea unui schimb de experiență cu privire la modul de lucru al salvatorilor.În cadrul probei Acordarea primului ajutor calificat se urmărește aplicarea și respectarea întocmai a protocolului specific, precum și dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește acordarea primului ajutor calificat pacienților traumatizați. În urma acestei probe, echipajele participante sunt în măsură să atingă valori de referință precum conștientizarea și implementarea de către toți paramedicii a sintagmei “Siguranța pe primul loc”, apoi încurajarea acordării unei îngrijiri prespitalicești la un nivel superior, în limita competențelor prevăzute de legislația în vigoare, și nu în ultimul rând crearea unui spectru mai larg al principiilor și tehnicilor întâlnite în îngrijirea prespitalicească a pacientului traumatizat.Acest concurs se organizează anual pe trei faze:
Faza I – inspectorat: se organizează la nivelul fiecărui inspectorat judeţean/Municipiul Bucureşti;
Faza a II-a – zonă: se organizează pe şapte zone stabilite prin ordin al inspectorului general şi se califică echipa care a obţinut cel mai mare punctaj, distinct, pentru fiecare probă;
Faza a III-a – naţională: se organizează de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu participarea a opt echipe pentru fiecare probă, din care şapte echipe calificate din faza zonă şi echipa reprezentativă a inspectoratului organizator.Scopul competiţiei este de testare a deprinderilor, printr-o evaluare strictă, unde participanţii sunt încurajaţi să-şi autoevalueze propriile practici şi tehnici în cadrul a două probe: descarcerarea din vehicule şi acordarea primului ajutor calificat.