Semnificatiile zilei de 14 iunie

Astazi este Ziua Mondiala a Donatorului de Sange. Aceasta zi a fost initiata ca urmare a succesului Zilei Mondiale a Sanatatii din 2000 desfasurata sub sloganul “Sangele salveaza vieti”. Data a fost aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca un omagiu pentru imunologul austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru Medicina in 1930 care a descoperit grupele de sange ABO si datorita caruia transfuziile de sange sunt astazi proceduri de rutina medicala. Transfuzia este o componenta vitala in asistenta medicala, motiv pentru care este esentiala responsabilizarea populatiei pe tema donarii de sange. In fiecare an se doneaza peste 80 de milioane de unitati de sange in intrega lume, insa doar 38% dintre acestea se colecteaza in tarile in curs de dezvoltare, tari in care traieste 82% din populatia lumii. Mai mult, in multe tari pacientul depinde de sangele donat doar de familie sau prieteni.

In 1935 in portul Constanta soseste vasul „Printesa Maria” cu ramasitele pamantesti ale lui Dimitrie Cantemir si cateva arhive din Tezaurul României, trimis la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, arhive constand in registre contabile ale unor banci, state de servicii ale functionarilor Ministerului Agriculturii, bancnote românesti tiparite in 1917 la Moscova, insa niciun document istoric.

In 1967 China testeaza prima sa bomba cu hydrogen.

In 2005 Salvamontistul sibian Teodor Tulpan, cel de-al doilea român care a ajuns pe Everest, incepe expeditia pe cel mai inalt varf din Peru – Huascaran.

In 1864 se naste Alois Alzheimer, medic psihiatru german; in 1929, Che Guevara – revolutionar argentinian; in 1931, Eugen “Mandel” Trofin – antrenor de handbal din România; in 1941, Vasile Vasilache Junior – compozitor si pianist român, iar in 1969, Steffi Graf – jucatoare germana de tenis.

In 1920 moare Max Weber, filosof si sociolog german; in 1932, Nicolae Vermont – pictor român, iar in 1986, Jorges Luis Borges – scriitor argentinian.

Adauga un comentariu

*