Temperaturile ridicate, soarele puternic şi chiar alimentaţia se numără printre factorii care cresc riscul de apariție a afecțiunilor specifice verii. Important este să le depistăm și să luăm măsuri din timp.
Acestea sunt boli severe, acute și cu potențial letal. Diareea apoasă abundentă uneori, cu produse patologice (puroi, sânge, febră, frison, greață și vărsături) orientează rapid diagnosticul. Cum le puteți evita?
Incercati sa aveti un bun control al proprietatilor organoleptice ale alimentului inainte de a-l consuma. Gustul, consistenta si, mai ales, mirosul pot orienta asupra prospetimii sale;
Evitati in general alimentele perisabile (oua, peste, afumaturi, maioneze, lactate, budinci, tocaturi, sosuri etc.). Desigur ca aceste situatii sunt imputabile unor cauze microbiene sau virale cu mecansim de transmitere in general fecal-oral. Asadar, igiena este indispensabila;
Spalati cu apa curata atat fructele si legumele, cat si mainile;
Evitati consumul alimentelor proaspat culese din gradina, livada sau pe cel al fructelor de padure fara a fi spalate in prealabil;
Prepararea termica trebuie sa fie temeinica, fie ca discutam de preparatele la gratar, fie de incalzirea unei supe/ciorbe/tocanite scoase de la frigider;
Beti apa in cantitati mari si din surse sigure!
Intoxicație alimentară
Una dintre problemele des întâlnite pe perioada sezonului estival este intoxicația alimentară. Este cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacterii, virusuri sau paraziţi.
Factorii care sporesc dezvoltarea unei infecţii alimentare sunt consumul laptelui nepasteurizat, al cărnii insuficient preparate, a peştelui, puiului sau fructelor nespălate în mod corespunzător.
Riscul instalării acestei afecţiuni creşte exponenţial vara, întrucât dezvoltarea agenţilor patogeni este mult mai activă odată ce temperaturile depăşesc 30 de grade.
Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar în intoxicaţia alimentară, acestea fiind: greaţă, vărsături şi crampele intestinale.
Ca metode de prevenire a toxiinfecţiilor alimentare se recomandă spălarea atentă a alimentelor înainte de consumarea lor, păstrarea în condiţii de maximă igiena a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor şi fierberea apei în cazul în care există îndoieli asupra calităţii sursei de apă potabilă.
Migrenele
Pe perioada verii sunt dese și cazurile de migrene, de multe ori puse pe seama disconfortului termic. Acestea afectează 20% din populaţie, pot dura până la 72 de ore şi sunt însoţite de stări de greaţă şi sensibilitate la lumină, sunete sau mirosuri.
Cauzele migrenelor sunt multiple şi nu sunt în cunoscute în totalitate, însă în anotimpul cald acestea sunt declanşate în special de o anumită sensibilitate a organismului şi de factori de mediu.
Transpiraţia excesivă înseamnă pierderi de apă şi sodiu, ceea ce poate duce la instalarea migrenelor. În plus, schimbările de temperatură, a orarului de somn şi apariţia alergenilor de vară duc la acumularea stresului şi creşterea vulnerabilităţii organismului, crescând şi riscul manifestării durerilor de cap pronunţate. Printre tratamentele alternative recomandate combaterii acestor afecţiuni se număra acupunctura, psihoterapia şi consumarea rubarbei.
Transpirația excesivă
Hiperhidroza este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni specifice sezonului de vară şi se manifestă practic prin transpiraţie excesivă. Cauzele hiperhidrozei sunt extrem de complexe şi sunt corelate în multe cazuri cu dereglări ale sistemului nervos sau ale glandei tiroide, însă poate fi şi un simptom al stărilor de anxietate pronunţate, infecţii sau efectele secundare ale unor medicamente.
Cu atât mai mult, aceasta afecţiune devine mai pronunţată vara, din cauza temperaturilor ridicate ce dereglează termostatul intern al corpului. Cele mai predispuse zone pentru manifestarea hiperhidrozei sunt axilele, tălpile, palmele şi zona de deasupra buzei superioare.
Ca şi în cazul multor altor afecţiuni, regimul alimentar joacă un rol foarte important, astfel, este recomandată evitarea carbohidraţilor complecşi, a sării şi a condimentelor. În schimb, puteţi compensa cu un consum mai abundent al alimentelor bogate în calciu şi de apă, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism, a menţine constantă temperatura corpului şi a preveni deshidratarea.
Sistemul imunitar slăbit este una dintre cauzele care favorizează apariția bolile specifice sezonului estival. De aceea este important să apelezi la suplimente care aduc întaresc imunitatea.