Noi studii au scos în evidenţă efectele negative ale băuturilor energizante asupra inimii. Oamenii de ştiinţă au analizat date de la 7 cercetări pentru şi au descoperit că sunt chiar mai periculoase decât se credea iniţial.
Unul dintre efecte este creşterea tensiunii sistolice cu până la 3,5 puncte prin consumarea unui singur energizant şi apariţia aritmiei cardiace. „La orice persoană care are o boală de inimă, efectele pot fi mortale”, a explicat Suzanne Steinbaum, cardiolog la Lenox Hill Hospital din New York. Jeff Rodgerson, şeful departamentului de urgenţe de la Spitalul din Sacramento.
Acum, o echipă de cercetători coordonată de dr. Sachin A. Shah de la University of the Pacific, din Stockton, California, a realizat o meta-analiză în care a folosit date colectate din 7 studii anterioare cu scopul de a determina dacă consumul de băuturi energizante afectează sănătatea cardiacă. Participanţii incluşi în cele 7 studii au fost tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani.
Prima parte a analizei s-a concentrat asupra intervalului QT, o măsură a ritmului cardiac pe electrocardiogramă. Intervalul QT prelungit este asociat cu aritmii care pun în pericol viaţa.
Cercetătorii au analizat această măsură la 93 de pacienţi care au consumat între unul şi trei cutii de băuturi energizante. Rezultatele au arătat că intervalul QT al celor care au consumat băuturi energizante era cu 10 milisecunde mai lung decât al celor care nu consumaseră astfel de băuturi.
De asemenea, pe un alt eşantion de 132 de participanţi s-a constatat că presiunea arterială sistolică creşte în medie cu 3,5 puncte în cazul celor care beau energizante.
„Corelaţia dintre băuturile energizante şi presiunea arterială sistolică crescută este convingătoare şi îngrijorătoare. Din acest motiv avem nevoie de mai multe studii pentru a evalua impactul băuturilor energizante asupra ritmului cardiac”, a declarat Shah.
Alte efecte ale acestor băuturi sunt:
– agitaţia: după consumarea energizantului pot apărea agitaţia, iritabilitatea şi chiar tremorul mâinilor
– deshidratarea: deşi sunt des folosite în timpul perioadelor de activitate fizică intensă pentru a potoli setea, energizantele nu numai că nu hidratează, dar au un efect contrar provocând deshidratare
– afecţiuni ale rinichilor: „Băuturile energizante aduc o cantitate în plus de aminoacizi, care în mod normal sunt sintetizaţi de organism exact cât are nevoie. Taurina este unul dintre aceşti aminoacizi, care, fiind în plus, afectează rinichii şi ficatul”, a completat nutriţionistul Lygia Alexandrescu
– creştere în greutate: de obicei, băuturile energizante conţin cantităţi mari de zahăr şi sunt hipercalorice. „Au un număr semnificativ de calorii şi persoanele care îşi monitorizează greutatea sau vor să slăbească ar trebui să le evite”, explică medicul nutriţionist Luiza Pârvu
Sursa: http://www.doctorulzilei.ro/