Boli cauzate de lipsa somnului

Somnul este esential pentru buna functionare si longevitatea organismului nostru. El nu este facut doar ca sa treaca timpul mai repede in timpul noptii, ci reprezinta un adevarat barometru al sanatatii corpului.insomnia
Pentru creier, somnul este la fel de necesar, precum sinele pentru trenuri: fara ele, nu pot functiona. Acest lucru se datoreaza faptului ca somnul antreneaza acea parte a creierului responsabila cu creativitate, iar pe parcursul evolutiei si tot cultivandu-si diverse abilitati cognitive, oamenii au inceput sa simta nevoia de somn pentru a-si reincarca bateriile. In somn, creierul stabileste codul pe care il va folosi mintea in viitor pentru resetarea si eliberarea sistemului in fiecare noapte.
Te simti obosita cand te trezesti dimineata? Problema poate fi mai serioasa decat crezi. Somnul insuficient este asociat atat cu aparitia obezitatii, cat si cu o gama diversa de maladii.
Astfel că multe dintre noi ajung să nu doarmă mai mult de 3-4 ore pe noapte. Pe lângă faptul că nu ne mai permite să perfomăm, lipsa somnului determină și o serie de probleme de sănătate grave. Iată, așadar, care sunt cele mai grave boli cauzate de lipsa somnului:
Afecțiuni cardiovasculare
Persoanele care și-au făcut un obicei din a nu dormi mai mult de 5 ore pe noapte prezintă risc crescut de hipertensiune. Pe lângă aceasta, lipsa somnului duce și la eliberarea cortizolului, hormonul stresului. Tensiunea arterială crescută și stresul se numără printre principalii factori favorizanți ai crizelor cardiace și atacului vascular cerebral.
Diabetul
Persoanele care nu dorm cel puțin 7 ore pe noapte sunt de două ori mai predispuse să dezvolte diabet decât cele care respectă acest program de somn. Explicația este aceea că în timpul celor 4-5 ore de somn pe care unii dintre noi le dorm, aceștia nu reușesc să se cufunde în acel somn profund care ajută corpul să se reîncarce cu energie și să se refacă. Nereușind să se refacă, organismul nu mai este capabil să regleze nivelul de zahăr din sânge.
Depresia
Lipsa somnului are consecințe nu doar la nivel fizic, ci și psihic. Depresia este una dintre cele mai frecvente consecințe ale somnului insuficient, persoanele care nu dorm 7-8 ore pe noapte fiind de 17 ori mai predispuse la a dezvolta depresie decât cele care dorm suficient. În plus, lipsa somnului creează condițiile favorabile dezvoltării unor probleme precum încetinirea gândirii sau afectarea memoriei, dar și unor afecțiuni neurologice precum schizofrenia.
Obezitatea
Studiile spun că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte sunt cu 30% mai susceptibile de a suferi de obezitate. Lipsa somnului afectează secreția hormonului foamei (grelina) și a celui al sațietății (leptina), ceea ce duce, adesea, la supraalimentare. În plus, atunci când suntem obosiți, avem tendința nu doar să mâncăm mai mult, dar și să consumăm alimente bogate în grăsimi și zaharuri.
Afecțiuni ale sistemului imunitar
Când dormim, corpul nostru secretă citokine, molecule care ajută sistemul imunitar să lupte cu infecțiile. Calitatea somnului nu afectează doar capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile, ea este strâns legată și de anticorpii produși după imunizare. Astfel, au fost făcute studii pe persoane care nu dormeau suficient. S-a constatat că, după vaccinarea antigripală, acestea aveau doar jumătate din cantitatea de anticorpi comparativ cu cele care dormiseră suficient.
Așadar, 7-8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru a ne feri de aceste boli crunte. În plus, cu siguranță știi că somnul din timpul nopții este mult mai odihnitor decât cel din timpul zilei, așa că nu renunța la el amăgindu-te că îl vei recupera în weekend. Calitatea somnului din timpul zilei este mult inferioară celui din timpul nopții, așa că nu renunța la acesta din urmă orice ar fi. În definitiv, nimic nu este mai impoirtant decât sănătatea ta.

Sursa: http://www.avantaje.ro/articol/cele-mai-grave-boli-cauzate-de-lipsa-somnului
Sursa: http://www.helpnet.ro/importanta-somnului-organism.html

Adauga un comentariu

*