Cum ne intarim sistemul imunitar

Sistemul imunitar este diferit de alte sisteme din organism prin aceea că nu este o structură fizică, ci un ansamblu de interacţiuni complexe care implică diferite organe, structuri şi substanţe, printre care globulele albe, măduva spinării, vasele limfatice şi organele, celulele specializate din anumite ţesuturi ale organismului şi substanţe specializate numite factori de ser, care sunt prezente în sânge.
Ideal, toate aceste componente conlucrează pentru a proteja organismul împotriva bolilor şi a infecţiilor.
Sistemul imunitar luptă împotriva microorganismelor care produc boli şi care îngreunează procesul de vindecare. Sistemul imunitar este cheia luptei împotriva oricărei probleme a organismului, începând cu micile zgârieturi de la bărbierit şi pînă la virusurile mutante care abundă în zilele noastre. Chiar şi procesul de îmbătrânire poate fi asociat mai degrabă cu funcţionarea sistemului imunitar decât cu trecerea timpului.
Cum ne protejam sistemul imunitar:
Somn odihnitor
Studiile arată că insomniile slăbesc organismul şi îl fac mai susceptibil la boală. Asta pentu că lipsa somnului scade numărul celulelor albe din organism, responsabile cu lupta împotriva microbilor. Pentru a avea un organsim puternic, aveţi nevoie de minimum şase ore de somn pe noapte.
Sportul
Unul dintre cele mai facile metode de a-ti mentine un sistem imunitar puternic este sportul. Activitatile sportive te vor ajuta de asemenea sa reduci stresul. In acelasi timp, in cazul persoanelor care fac regulat exercitii scade si riscul pentru anumite boli ca osteoporoza, boli de inima si anumite tipuri de cancer. Orice tip de miscare ajuta: mersul pe bicicleta, mersul pe jos, yoga, inotul.
Igiena
Păstraţi casa cât mai curată, aerisiţi camerele în fiecare zi. Când deschideţi fereastra, le veţi permite poluanţilor din interior să iasă afară. Aceştia sunt adesea cei care „vă stresează” sistemul imunitar.
Atitudinea pozitiva – psihicul iti influenteaza sanatatea
Gandurile pozitive pot sa confere sistemului tau imunitar un stimulent. Un studiu a aratat ca atunci cand oamenii sunt mai optimisti, sistemul lor imunitar este mai puternic. Ca sa iti conservi optimismul, rezerva-ti timp ca sa faci ceea ce iti face placere cel mai tare, cauta lumina ori de cate ori treci prin situatii dificile si incearca sa nu te afunzi in sentimente si ganduri negative.
Hidratarea
O hidratare adecvată menţine ţesuturile respiratorii într-o bună stare de funcţionare şi împiedică microbii să se fixeze în acestea. Lichidele sunt necesare şi pentru sistemul imunitar, deoarece îl menţin sănătos.
Alimentația
Nu uitaţi una dintre cele mai importante reguli privind alimentaţia: trei fructe şi două legume pe zi ţin doctorul departe de casă.
Fructele si vegetalele te pot ajuta sa obtii o doza sanatoasa de antioxidanti. Aceste substante protejeaza celulele de radicalii liberi care afecteaza organismul. Ca sa va hraniti cu o mai mare varietate de antioxidanti, alegeti fructe si vegetale de diferite culori ca portocalele, ardei grasi, brocoli, kiwi, morcovi, pepeni rosii si galbeni, papaya, laptuci.

Sursa: http://www.csid.ro
http://www.doctorulzilei.ro
http://www.griffgym.ro

Adauga un comentariu

*