Sindromul de intestin iritabil reprezinta o afectiune intestinala care determina dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipatie. Este o boala cronica, dar care poate fi ameliorata.
Printre cauzele mai frecvente se numara stresul, anxietatea, alergiile alimentare, infectiile, alimentatia incorecta, modificarile hormonale, respectiv administrarea indelungata de antibiotice sau alte medicamente.
Prin schimbarea stilului de viata, evitarea, respectiv combaterea situatiilor de stres putem preveni aparitia sindromului de colon iritabil. Exercitiile fizice regulate imbunatatesc functia intestinelor. Persoanelor supuse frevent la situatii de stres se recomanda relaxarea, si nu se recomanda distragerea atentiei prin citire, ascultarea radioului sau fumat in timpul petrecut pe toaleta. Sa dormim cel putin sapte ore pe zi, sa reducem grasimile din alimentatia noastra si sa crestem cantitatea de proteine si fibre.
Cei care sufera de diaree trebuie sa excluda alimentele care au efecte laxative sau produc balonare. Pe langa lactate aici se includ leguminoasele, produsele dospite si bauturile carbogazoase. Se recomanda, de asemenea, reducerea cantitatii de fibre.
In caz de constipatie insa cantitatea de fibre trebuie crescuta. Produsele obţinute din cereale integrale, legumele si fructele sunt surse bogate de fibre.
De evitat: lactatele dulci si cu continut ridicat de grasimi, prajiturile, produsele obtinute din grau sau cu continut ridicat de zaharuri, cafeaua, alcoolul, mancarurile prajite, inghetata, sucul de portocale si grapefruit, nucile, semipreparatele si carnea rosie.
De consumat: orez brun, iaurturi cu probiotice, legume si fructe, peste, carne de pasare. Si usturoiul are efecte benefice, deoarece stimuleaza digestia si neutralizarea toxinelor in intestine.
Daca aveti astfel de simptomatologie este recomandat:
- ca mesele sa fie luate la ore regulate, stand pe scaun, mancand incet, intr-o atmosfera calma, mestecand bine si band apa plata
- sa se prefere gatitul in vapori, cuptor sau pe gratar
- sa se utilizeze uleiuri comestibile sau untul adaugat la sfarsitul gatitului
- sa se evite mesele prea copioase, prajelile, mancarurile cu sos, cele foarte picante (piper, mustar, ceapa, usturoi, etc), afumate sau fezandate
- sa se evite alcoolul, cafeaua, tutunul
- sa se evite alimentele cu digestie dificila: grasimile animale, fripturile in sange
- sa se evite oboseala, stresul, practicandu-se un sport