Cu totii stim ce sunt durerile de spate, fie ca este vorba de partea inferioara a acestuia sau de baza gatului. Durerile de spate includ dureri musculare si de tendoane, fracturile si alte probleme. Cel mai adesea, cauzele acestor afectiuni se dezvolta pe o perioada lunga de timp.
Coloana vertebrala este, de fapt, un set de 24 de oase individuale numite vertebre. O coloana vertebrala sanatoasa are forma literei S atunci cand este privita din lateral. Aceasta este principalul sprijin structural al corpului si protejeaza maduca spinarii, reteaua complexa de nervi care trece prin vertebre pentru a transmite sentimentul de control si miscare de-a lungul intregului corp.
Durerile de spate ocupa un loc important pe lista de boli pe care oamenii si le provoaca singuri. Cele mai multe dintre problemele cu spatele sunt cauzate de obiceiurile proaste, dezvoltate pe o perioada lunga de timp.
Aceste obiceiuri proaste sunt: postura proasta, surmenaj la locul de munca, pozitia incorecta si impingerea, tragerea si ridicarea neglijenta a lucrurilor.
Uneori, efectele sunt imediate, dar in multe cazuri problemele de dezvolta in timp. Una dintre cele mai comune tipuri de dureri de spate vine de la incordarea muschilor din jurul coloanei vertebrale. Desi durerile pot aparea oricunde, cel mai des apar in curba din partea inferioara a spatelui si apoi la baza gatului.
In unele cazuri, durerile de spate apar fara niciun motiv aparent, fiind numite dureri de spate nespecifice. Acestea se pot dezvolta din cauza muschilor slabiti care nu pot gestiona mersul pe jos, aplecatul sau intinderea. In alte cazuri, disconfortul pare sa aiba ca sursa tensiunea generala, lipsa de somn adecvat si stresul.
Un alt element declansator al durerilor de spate este sarcina. Schimbarile hormonale si cresterea in greutate pune un nou tip de tensiune asupra coloanei vertebrale.
In cele mai multe cazuri, nu este necesar sa mergeti la doctor. De obicei, durerile de spate dispar cu sau fara tratament. Cu toate acestea, vizita la medicul specialist este necesara daca aveti amorteli, furnicaturi, daca durerea este severa si nu se amelioreaza. De asemenea, este esential sa consultati un doctor daca, impreuna cu durerile de spate, manifestati si urmatoarele simptome: probleme urinare, slabiciune, durere sau amorteala in picioare sau febra.
In general, este recomandat sa va reluati activitatile normale. Cu toate acestea, activitatile care pun presiune suplimentara pe spate nu sunt indicate.
Dormitul pe o parte, cu o perna intre genunchi poate creste confortul. Unii medici recomanda dormitul pe spate, cu o perna sub genunchi.
Nu au fost descoperite exercitii fizice specifice care sa reduca durerile de spate. Cu toate acestea, exercitiile pot ajuta persoanele cu dureri de spate cronice sa revina la activitatile normale.