In 2004 a fost desemnata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Durerii, la initiativa participantilor la Congresul de Oncologie desfasurat la Istanbul si a presedintelui Asociatiei Mondiale de Studiere a Durerii, Sir Michael Bount.
Durerea viscerala este cea mai frecventa forma de durere, resimtita de catre orice persoana la un moment dat pe parcursul vietii. Ea constituie primul motiv de prezentare la medic. Dincolo de acest aspect “util” al durerii, exista durerea cronica viscerala ca boala in sine care necesita un tratament specific. Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii a initiat o campanile de constientizare si crestere a gradului de interes al publicului si pacientilor cu privire la necesitatea tratarii durerii considerate adesea “normala” in cadrul diferitelor afectiuni si mai putin importanta in cazul bolilor grave, cum sunte cele maligne. De subliniat este faptul ca durerea nu este normala in nicio afectiune, ea trebuie sa fie un semn de alarma de fiecare data.
In 1593 Mihai Viteazu intra in Bucuresti si urca pe tronul Tarii Romanesti dupa acceptarea sa de catre Poarta Otomana. In 1745 savantul Ewald Jürgen von Kleist și fizicianul Pieter van Musschenbroek, independent unul de celalalt, realizeaza “butelia de Leyda”, primul condensator electric.
In 1802 este brevetata parasuta de catre Jacques Garnerin. In 1811 devine operabil “Juliana”, primul vapor al vremii care functiona cu aburi.
In 1866 Carol I este recunoscut de catre Poarta Otomana drept domn al Principatelor Unite.
In 1844 se naste Henry John Heinz, fondator al H. J. Heinz Company, o companie de produse alimentare; in 1849, Carl Wolff – economist si politician sas din Transilvania; in 1884, Eleanor Roosevelt – Prima Doamna a Statelor Unite ale Americii, sotia presedintelui Franklin D. Roosevelt, diplomata si activista pentru drepturile omului si Friedrich Bergius – chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1931 pentru inventarea procedeelor de transformare a carbunilor in petrol si a lemnului in zahar; in 1929, Olga Tudorache – actrita româna de teatru si film; in 1938, Dan Pita – regizor si scenograf român, iar in 1956, Catrinel Dumitrescu – actrita româna de teatru si film.
In 1896 moare Anton Bruckner, compozitor austriac, iar in 1945, Scarlat Demetrescu – profesor si scriitor român; in 1963, Edith Piaf – cantareata franceza si Jean Cocteau – scriitor francez.