Intoleranta la lactoza – simptome, diagnostic, tratament

Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza. Aceasta rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire.lactoza

Lactaza digera zaharurile din lapte, reducandu-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv in sange. Problema din spatele intolerantei la lactoza este deficienta de lactaza, o enzima produsa de mucoasa intestinului subtire. Enzimele sunt proteine care determina producerea de reactii chimice in organism. Daca organismul nu produce o cantitate suficienta de lactaza, lactoza nu poate fi absorbita. Aceasta trece in colon, unde incep sa apara simptomele specifice intolerantei la lactoza. De obicei, intoleranta la lactoza nu este periculoasa, dar simptomele provocate de aceasta sunt inconfortabile. Acestea pot fi ameliorate prin alegerea atenta a alimentelor consumate si evitarea produselor lactate.

Lactoza se gaseste in laptele tuturor mamiferelor, inclusiv in acela de vaca, oaie, capra, si in compozitia multor alimente, precum smantana, branza, iaurtul, unii biscuiti, ciocolata sau produse pe baza de cereale, pentru micul dejun. Lactoza este o valoroasa sursa de energie. Aceasta ajuta organismul uman sa absoarba un numar de minerale, precum calciul sau magneziul.

Simptomele intolerantei la lactoza apar in aproximativ 30 de minute – 2 ore de la consumul de produse care contin lactoza. De obicei, acestea se manifesta prin crampe abdominale, balonare, diaree, senzatie de voma, flatulenta, greata, dureri stomacale. Simptomele sunt, de obicei, usoare, dar ele pot fi si severe, in functie de cantitatea de lactoza consumata.

In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece intoleranta la lactoza. Persoanele care sufera de aceasta deficienta pot doar ameliora simptomele, reducand cantitatea de produse lactate pe care le consuma.

Adauga un comentariu

*